Nederlanders mogen niet gokken via Ladbrokes

Dat heeft de rechtbank van Arnhem maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de Stichting de Nationale Sporttotalisator.

Ladbrokes mag geen ‘lotto’s, instantloterijen en sportwedstrijden’ gaan aanbieden via zijn Nederlandse website Ladbrokes.nl. Ook mag het wedkantoor geen gokmogelijkheden voor Nederlanders meer aanbieden via zijn internationale site.

“In de Verenigde Staten waar internetgokken bij wet verboden is, blokkeert Ladbrokes de toegang al”, aldus Joris van Manen, advocaat van De Lotto. “Met geo location software kun je met behulp van het IP-adres tot op 10 kilometer nauwkeurig bekijken van waaruit iemand zit te internetten.”

Directeur Tjeerd Veenstra is ingenomen met het vonnis. “Ladbrokes probeerde via een achterdeurtje op de Europese markt te komen. Vannacht ontving een van onze medewerkers nog het aanbod om eens via de site van Ladbrokes te komen gokken.”

Kansspelen mogen in Nederland alleen worden georganiseerd als de overheid daarvoor een vergunning heeft verleend. De Lotto is de enige partij in Nederland die een vergunning heeft voor het organiseren van lotto’s, sportprijsvragen en instantloterijen.

Hoeveel schade De Lotto heeft geleden door de activiteiten van Ladbrokes kan Veenstra niet zeggen. “Dat kan ik niet taxeren. Het punt is dat Labrokes probeert hoe ver ze kunnen komen. Gelukkig steekt dit heldere vonnis van de rechtbank daar een stokje voor.”

Veenstra hoopt met dit vonnis in de hand ook andere vanuit het buitenland opererende goksites te kunnen aanpakken. “We moeten daar nog over spreken met onze advocaat, maar we hebben al een lijstje liggen.”