Nederland bedolven onder Duitstalige spam

Diverse lezers van WebWereld klagen over een stortvloed aan spammailtjes die in het Duits zijn gesteld. Ook in de nieuwsgroep nl.internet.misbruik spreken mensen van ‘stapels Duitstalige racistische spam’.

De inhoud van de mailtjes varieert, evenals de subject-regels. Onderwerpen zijn onder meer: ‘Bankrott des Gesundheitswesens durch Auslaender!’ en ‘Libanesen in Berlin’.

Gelet op de gebruikte ip-adressen maken de spammers voornamelijk gebruik van Nederlandse hosts. In de lijst met gebruikte providers komen ip-adressen voor van vrijwel alle grote Nederlandse internetaanbieders.

Zombie hosts

Volgens een bericht in nl.internet.misbruik zouden echter ook verbindingen in Nieuw-Zeeland, België, Italië worden ingezet.

De spammers zetten gekaapte pc’s in van mensen met een breedbandverbinding – een veelgebruikte truc onder spammers. “Deze spammers beschikken over een leger ‘zombie hosts’ waar je duizelig van wordt”, aldus een van de bezoekers van nl.internet.misbruik.

Volgens Judith van Erve, woordvoerster van XS4ALL, is er sprake van een ‘goed voorbereide actie’. “Het versturen van de spam is vannacht begonnen. Veel providers hebben er last van.” Volgens haar is het probleem niet beperkt tot Nederland. “We hebben ook al een melding uit Rusland gekregen.”