Stormloop op Stemwijzer

Dat zegt Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie die de online hulp bij de Europese verkiezingen heeft samenstelt. “Vandaag verwachten we 150.000 adviezen te kunnen verstrekken, waarmee het totaal aan het eind van de dag op een half miljoen terechtkomt.”

De Graaf constateert dat de toeloop op de dag van de verkiezingen sterk toeneemt. “Eergisteren hadden we 30.000 bezoekers, gisteren 60.000 en vandaag dus 150.000. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen ging dat iets geleidelijker. Toen verstrekten we 200.000 stemadviezen op de verkiezingsdag en 150.000 op de dag daarvoor.”

Het aantal uitgebrachte adviezen is bij de Europese verkiezingen een stuk lager dan bij de Tweede-Kamerverkiezingen vorig jaar. “Waarschijnlijk komen we op een kwart van de adviezen van toen uit”, zegt De Graaf.

Een vergelijking met de vorige Europese verkiezingen, in 1999, kan De Graaf niet maken. “De Stemwijzer werd destijds nog voornamelijk via diskettes verspreid. De test stond wel online, maar hij was goed verstopt op onze site.”

Slag om Europa

Behalve de ‘officiële’ stemwijzer van het IPP, zijn er ook diverse alternatieve stemwijzers. De bekendste is Slag om Europa. Deze door vrijwilligers samengestelde stemtest is inmiddels door 15.000 mensen gebruikt. “Daarmee zijn we de op één na grootste stemwijzer”, aldus Wiebe de Jager van Slag om Europa.

Bij Slag om Europa zijn de stellingen verpakt in een honkbalspel. De speler moet daarbij voorstellen naar Brussel of Den Haag slaan. In Den Haag staat premier Balkenende klaar om de voorstellen op te vangen. Door het honkbalspel duurt het wel langer om de stellingen te doorlopen.

Slag om Europa bevat aanmerkelijk meer stellingen dan de Stemwijzer van het IPP. De Jager: “Er zijn in totaal 74 stellingen opgenomen. Het idee is dat mensen na 25 tot 30 stellingen wel uitkomen bij een betrouwbaar advies, maar mensen die écht graag een nauwkeurige indicatie willen hebben, kunnen gewoon doorspelen.”

“De reden dat we zoveel stellingen hebben ingebouwd komt ook door onze keuze om alle partijen die meedoen aan de verkiezingen mee te nemen in Slag om Europa”, stelt De Jager. “De ‘echte’ stemwijzer heeft dat niet gedaan. Die bevat acht van de vijftien partijen. Een gemiste kans. Zo krijgen de nieuwkomers geen kans.”