Moord op Fortuyn: aangepaste nieuwssites

De officiële partijsite komt rond 7 uur ’s avonds moeizaam en slechts gedeeltelijk binnen. Fortuyndiscussie.nl komt wel snel binnen. Wel staat er de mededeling: “Door de grote drukte kunnen vanaf nu alleen leden inloggen op het forum.”

Pim Fortuyn werd maandagavond op het mediapark in Hilversum doodgeschoten. Hij werd geraakt in hoofd, hals en borst. De lijsttrekker van de LPF had een bezoek gebracht aan Radio3-dj Ruud de Wild.

Op de site van Radio 3 staat: “De programmamakers van Ruuddewild.nl en alle medewerkers van 3FM zijn diep geschokt door de tragische gebeurtenis en wensen de nabestaanden, vrienden, collega’s veel, veel sterkte toe.” De site van Ruud de Wild is vanaf half tien vanavond uit de lucht. Er staat nu alleen nog de mededeling: “Wegens omstandigheden is deze site gesloten.”

Oproep

Op Pim-Fortuyn.nl staat, naast een ANP-foto van de neergeschoten Fortuyn, een oproep om om 22 uur ’s avonds naar De Dam in Amsterdam te gaan voor een ‘stil protest’.

Om tien uur hadden zich inderdaad enkele tientallen mensen verzameld bij het monument op De Dam. Zij droegen een spandoek met de tekst ‘Geweld is geen optie’ met zich mee.

Nieuwssites

De Volkskrant en NRC Handelsblad hebben een speciale ‘lichte’ site online gezet om op die manier meer bezoekers te kunnen verwerken.

Trouw heeft zijn site niet aangepast, maar brengt het nieuws over Fortuyn wel prominent onder de kop ‘Pim Fortuyn vermoord’. Hetzelfde geldt voor Het Parool (‘Pim Fortuyn neergeschoten’), het Algemeen Dagblad (‘Pim Fortuyn doodgeschoten’) en Nu.nl (zelfde kop). De sites waren over het algemeen redelijk tot goed bereikbaar.

Het Rotterdams Dagblad heeft een groot deel van zijn voorpagina ingeruimd voor de aanslag op Fortuyn. Op de gemeentesite van Rotterdam staat om kwart over acht ’s avonds nog geen bericht over de de dood van de Rotterdamse politicus.

Het discussieforum Fokzine.net wordt overspoeld met reacties van mensen die hun commentaar willen geven op het nieuws.

Buitenlandse pers

Op de nieuwssite van de BBC is de dood van Fortuyn het belangrijkste nieuws (‘Dutch far-right leader shot dead’). Bij CNN staat het nieuws op het eerste scherm onder het kopje ‘Other top news’.

Ook het Duitse tijdschrift Der Spiegel zet het nieuws (‘Niederländischer Rechtspopulist Fortuyn erschossen’) bovenaan zijn pagina. Hoewel op de site van Le Monde het nieuws over de presidentsverkiezingen van zondag nog domineert, schrijft ook de Franse krant een artikel over de moord (‘Le candidat de l’extrême droite néerlandaise a été abattu’).