Partijen: muziek downloaden moet kunnen

Ook het CDA en de VVD lijken niet van zins om de thuiskopieerders aan te pakken, zo blijkt uit een rondgang die WebWereld maakte langs de internetspecialisten van de grote politieke partijen.

Wel hebben het CDA en vooral de VVD meer moeite met het downloaden en branden van muziek zonder dat daarvoor auteursrechten worden afgedragen. “Ook op een zolderkamertje mag dat natuurlijk niet. Auteursrechten moeten worden gerespecteerd”, aldus VVD-kamerlid Hella VoĆ»te.

De SP gaat het verst en heeft het `recht’ op het downloaden van muziek zelfs expliciet opgenomen in haar partijprogramma. “Het gratis downloaden van muziek via internet bevordert de verspreiding van cultuurgoederen en dient daarom toegestaan te blijven. Om de makers van muziek te compenseren moet er, net als bij lege cassettebandjes, een beperkte opslag komen op de prijs van lege cd’s.” Een heffing op lege cd’s bestaat overigens al.

Over het algemeen bestaat er bij de politieke partijen weinig begrip voor de klachten van de muziekindustrie dat het downloaden en zelf branden van muziek ten koste gaat van de omzet. “Dat moeten de platenmaatschappijen eerst maar eens aantonen”, aldus het CDA-kamerlid Maria van der Hoeven.

De PvdA en D66 hekelen de in hun ogen ‘buitengewoon ouderwetse’ en ‘conservatieve’ muziekindustrie. “De platenmaatschappijen houden de nieuwe ontwikkelingen tegen”, meent Marja Wagenaar (PvdA). Zij bepleit het aanpassen van de bestaande auteursrechtenwetgeving.

Bert Bakker (D66) ziet niets in het aanpakken van KaZaA en andere muziekuitwisselprogramma’s. “De overheid heeft wel wat beters te doen dan het aanpakken van Napster-klonen”, meent hij. Om daar half grappend aan toe te voegen: “Een tevreden cd-brander is geen tegenstander.”

De Lijst Pim Fortuyn heeft nog geen mening over het downloaden van mp3’s en over andere internetonderwerpen, zo laat een woordvoerster van de partij weten. “De werkgroep ict is net gevormd. Belt u na de verkiezingen nog maar een keer terug.”