Maker Kournikova-virus in hoger beroep

Dat bevestigt de advocaat van Jan de W. De virusschrijver werd in september vorig jaar veroordeeld tot 150 uur dienstverlening. Naar nu pas blijkt is Jan de W. tegen deze uitspraak in beroep gegaan. De W. vreest onder meer dat het strafblad in de toekomst een belemmering kan vormen voor zijn carrière.

“Mijn cliënt is het niet eens met de veroordeling. Hij betwist dat hij er op uit is geweest om schade aan te richten”, aldus de advocaat. “Je kunt best zeggen dat deze knaap heel argeloos bezig is geweest, maar het is niet aangetoond dat hij daarmee grote schade heeft veroorzaakt.”

Geen leek

De rechtbank oordeelde vorig jaar dat De W. wel degelijk op de hoogte moet zijn geweest van de mogelijke schadelijke gevolgen van het loslaten van een virus.

“Hij was bepaald geen leek op het gebied van computervirussen. Hij werkt in een computerwinkel en was verzamelaar van computervirussen; naar eigen zeggen had hij er ongeveer 7200. Verdachte moet derhalve worden geacht zich zeer wel bewust te zijn geweest van de mogelijke gevolgen van zijn handelen”, schreef de rechtbank in het vonnis.

Wanneer het hoger beroep zal dienen is nog onduidelijk. “Er is nog geen datum geprikt. De zaak zal waarschijnlijk over de zomervakantie heen getild worden”, verwacht de advocaat.

Worm Generator

Het Kournikova-virus was een van de meest verspreide virussen in 2001. Virusbestrijder Sophos zette de worm op plaats 8 in het overzicht van meest voorkomende virussen van het jaar.

De W. maakte het virus met behulp van de VBS Worm Generator, een programma waarmee elke leek zijn eigen virus kan maken. Met een paar muisklikken kan de ‘virusmaker’ zelf aangeven hoe het virus moet heten en wat het moet doen.

De W. koos voor de minst ‘gevaarlijke’ optie: het Kournikova-virus is zo geprogrammeerd dat geïnfecteerde computers in januari contact leggen met de website van DynaByte. Een andere mogelijkheid zou zijn geweest om de pc te laten crashen.

Nadat hij eerst op een homepage bij Tripodnet had opgebiecht dat hij verantwoordelijk was voor de verspreiding van het Kournikova-virus, besloot De W. zichzelf aan te geven bij de politie van Sneek. De W. was de eerste Nederlander die werd veroordeeld voor het maken van een virus.