Ministerie wil domein Heinsbroek hebben

Dat zegt Simone Boitelle van het ministerie van Economische Zaken. Het domein is nu nog in handen van Coen Swijnenberg van Radio M uit Zeist. Die registreerde het adres naar eigen zeggen ‘om aan te tonen dat het van belang is om je eigen naam vast te leggen’.

Volgens Boitelle had dat nooit mogen gebeuren. “De stichting (SIDN, verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl-domeinen, MR) had dat domein nooit mogen uitgeven. Het is nu niet naar de persoon zelf gegaan.”

Ben Geerlings van de SIDN bestrijdt dat de stichting enkele blaam treft. “We hebben een hele heldere regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We gaan het systeem niet wijzigen omdat er toevallig een nieuwe ministersploeg komt.”

In november 2000 stopte de SIDN met de inhoudelijke controle op domeinnamen. Geerlings: “Het was ondoenlijk geworden om elk domein stuk voor stuk te bekijken. Wie nu een domein registreert, ondertekent een vrijwaring waardoor wij niet aansprakelijk zijn voor eventuele juridische gevolgen.”

Als het ministerie het domein terug wil, zal het dus naar de rechter moeten stappen. Pas later dit jaar zal de SIDN een geschillencommissie installeren die oordeelt over domeindisputen en een (dure) gang naar de rechter overbodig maakt.

De domeinen Ministerheinsbroek.nl en Ministervanez.nl zijn wel in handen van het ministerie. Dat het ministerie Hermanheinsbroek.nl niet heeft geclaimd is extra pijnlijk, omdat het ict-beleid van de Rijksoverheid sinds vorige week geheel onder Economische Zaken valt.