‘Kapers’ ministersdomeinen nu zelf slachtoffer

Radiopresentator Coen Swijnenberg registreerde het domein Hermanheinsbroek.nl (van de minister van Economische Zaken). Thijs Cobben van AbFab ging aan de haal met Eduardbomhoff.nl (minister Volksgezondheid).

Swijnenberg en Cobben waren echter ‘vergeten’ hun eigen domeinnamen veilig te stellen. Daarom hebben twee anderen dat maar voor hen gedaan.

Het domein Coenswijnenberg.nl is nu in handen van internetondernemer Martijn Bevelander, terwijl Thijscobben.nl is geregistreerd door Valentijn Sessink van het automatiseringsbedrijf Open Office.

Bevelander

Met name de actie van Bevelander is opvallend. De jonge internetondernemer was enkele jaren geleden berucht wegens het registreren van domeinen van bedrijven.

Inmiddels heeft hij zijn leven naar eigen zeggen gebeterd. “De tijd van domeinkaping hebben we gehad. Dat was meer iets van de hype-tijd”, aldus Bevelander.

“Het is nu tijd om volwassen te doen. Die Coen Swijnenberg moet niet zo truttig zijn en dat domein teruggeven.”

Spam

Bij de beslissing van Sessink om Thijscobben.nl te registreren speelde vooral ergernis over Cobbens bedrijf AbFab een rol. AbFab is een omstreden bedrijf, omdat het commerciële e-mailberichten verstuurt naar mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven.

“AbFab is wel de laatste die met zo’n domeinactie de publiciteit moet zoeken”, meent Sessink die zegt veel hinder te ondervinden van spam. “En als je dan meent dat je zo in het nieuws moet komen, zorg er dan wel voor dat je je eigen zaakjes goed op orde hebt.”

Sessink is van plan om het domein Thijscobben.nl te laten doorverwijzen naar de zoekopdracht ‘spam’ bij Google. “Ik kwam op dat idee door het ’trustworthy computing’ initiatief van Microsoft. Daarbij heeft ook iemand het domein trustworthycomputing.com laten doorverwijzen naar een query bij Google.”

Internetters die nu de domeinnamen van Valentijn Sessink of Martijn Bevelander willen registreren, komen bedrogen uit. Sessink: “Ik heb mijn eigen .nl-domein in één moeite door geregistreerd.” Bevelander had het domein Martijnbevelander.nl al langer in handen. Overigens is het domein Komkommernieuws.nl nog wel vrij.