Maxima-hackers vaak op irc-kanaal Cavemen

Ook bij Cavemen vond dinsdag een huiszoeking plaats. Daarbij werden servers in beslaggenomen. Op de servers van Cavemen zou belastende informatie van één van de zes verdachten, Mike van de W. uit Almere, staan. Van de W. is ook de enige die is gearresteerd. De politie trof een hennepplantage in zijn woning aan.

De andere vijf verdachten, die afkomstig zijn uit Goor, Terneuzen, Culemborg, Den Haag en Leeuwarden, zijn nog op vrije voeten. Voor de term scriptkiddies komen de zes niet in aanmerking: de verdachten variëren in leeftijd van 18 tot 30 jaar. Bij de huiszoekingen die dinsdag werden uitgevoerd, zijn onder meer pc’s en cd-roms in beslaggenomen.

De hackers worden verdacht van computervredebreuk, vernieling van gegevens en vernieling van een telecommunicatienetwerk. In januari zouden ze een chatsessie met Maxima en Willem-Alexander hebben verstoord door een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval op de servers van KPN uit te voeren. De chat moest daardoor na enkele minuten al afgebroken worden.

Down Under Crew

Bij een DoS-aanval verzendt de hacker een groot aantal valse verzoeken om informatie naar een site. De servers bezwijken vervolgens onder de vele informatieaanvragen, waardoor ‘gewone’ bezoekers de site niet meer kunnen bereiken. Bij een distributed DoS-aanval (DDoS) komen de aanvragen vanaf verschillende computers.

De Down Under Crew (DUC) eiste de verantwoordelijkheid voor DDoS-aanval op de Maxima-chat op. Hoeveel leden de DUC op het moment van de aanval precies telde, is onduidelijk. Schattingen lopen uiteen van zes tot tien.

De politie kwam de zes op het spoor na een verzoek om rechtshulp van de Duitse politie. “In Hamburg was een inbraak geweest op een bedrijfscomputer. Het onderzoek dat daarnaar is ingesteld, leidde naar de zes verdachten”, aldus Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Cavemen

Eigenaar Andries Wieringa van Cavemen bevestigt dat de verdachten regelmatig aanwezig zijn op een kanaal met de naam ‘cavemen’: “Ik ken toevallig wel een paar van die mensen. Maar ik had geen idee dat ze verantwoordelijk waren voor het verstoren van de Maxima-chat.”

Wieringa is niet te spreken over de actie van de politie: “Alle web- en mailservers hebben een dag platgelegen. We overwegen een schadeclaim.”

Het onderzoek van de politie richt zich nu op het in beslaggenomen materiaal. Woordvoerder De Bruin kan niet zeggen hoe lang dat onderzoek zal duren. Ook wil hij niet zeggen of de verdachten al eerder met Justitie in aanraking zijn gekomen.