Kok: ‘Werk aan de winkel bij overheidssites’

Dat zei premier Wim Kok dinsdagmiddag bij de slotmanifestatie van Drempels Weg in het Amsterdamse Carré. “De overheid moet beter presteren en gaat dat ook doen”, aldus Kok.

Kok benadrukte het belang van sites die toegankelijk zijn voor gehandicapten. “Door internet gaat de deur naar de wereld open voor mensen met beperkingen. Dat is van groot belang. We moeten als maatschappij gebruik maken van álle mensen.”

De actie Drempels Weg ging in maart 2001 van start. Staatssecretaris Margot Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelde vier gehandicapten aan als ambassadeurs. De ambassadeurs moesten onder meer bedrijven en instellingen overtuigen van het belang van een goede toegankelijkheid van sites voor gehandicapten.

Doel van het initiatief was om honderd sites toegankelijk te maken voor gehandicapten. Uiteindelijk hebben 108 bedrijven en instellingen daartoe een intentieverklaring ondertekend. Zeventien daarvan (waaronder ABN Amro, de Eerste Kamer en Ajax) waren gisteren in Carré aanwezig om de verklaring ter plaatse van een handtekening te voorzien.

De campagne wordt nu overgenomen door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. Er is nog veel te doen, aldus de aanwezige blinde cabaretier Vincent Bijlo. “De publieke omroep heeft bijvoorbeeld veel flash op de site: een ramp voor visueel gehandicapten. Bij de BBC heb je tenminste een ’text only’ versie.”