Maxima-hackers dit jaar niet meer voor rechter

Dat zegt Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie. “Het onderzoek is nog niet afgesloten. De politie is op dit moment bezig met de afronding van de zaak. Dan moet de officier van justitie nog besluiten of de zaak voor zal komen.”

In januari legde de hackersgroep ‘Down Under Crew’ een chatsessie met Maxima en Willem-Alexander enkele minuten na de start plat. De chat vond plaats aan de vooravond van het huewelijk van de twee.

De hackers gebruikten een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval. Bij een DDoS-aanval wordt vanaf een groot aantal computers valse verzoeken om informatie verzonden naar een site. De servers bezwijken vervolgens onder de vele informatieaanvragen, waardoor ‘gewone’ bezoekers de site niet meer kunnen bereiken.

In de hackerswereld staan mensen die DDoS-aanvallen uitvoeren, onderaan in de hiĆ«rarchie. Ze worden vaak beschouwd als ‘script kiddies’: internetters met te weinig capaciteiten om zelf nieuwe veiligheidsgaten te ontdekken.

In april deed de politie huiszoeking bij zes verdachten en bij twee providers. De politie kwam de zes op het spoor na een verzoek om rechtshulp van de Duitse politie. Een van de verdachten werd gearresteerd, omdat hij een hennepplantage thuis had.