Maker tv-sites 2MB failliet

Volgens een ingewijde zit er een luchtje aan de zaak: het bedrijf zou geen schulden hebben. Daarmee lijkt het faillissement vooral bedoeld om op een snelle manier van de arbeidscontracten af te komen.

Els Rientjes, een van de drie directieleden, bestrijdt dat. “Je gaat niet failliet als je geen schuld hebt. We hadden geen giga-schuld, maar we konden de salarissen niet uitbetalen en ook enkele andere verplichtingen konden we niet nakomen.” Om welke verplichtingen het gaat, wil Rientjes niet zeggen.

2MB houdt zich bezig met de ontwikkeling en redactie van sites, waaronder die van de tv-programma’s ‘Life and Cooking’ en ‘Eigen Huis & Tuin’. Het voortbestaan van de ‘Life and Cooking’-site is volgens Rientjes niet in gevaar. “We gaan aanstaande zondag zelfs van start met een nieuwe sms-formule voor het programma.”

Ivo Niehe

2MB werd in september 2000 overgenomen door tv-producent Ivo Niehe Producties. In oktober van dit jaar fuseerde Ivo Niehe Producties met tv-producent René Stokvis (onder meer ‘Ter land, ter zee en in de lucht’). Endemol, dat al een belang in de twee bedrijven had, werd meerderheidsaandeelhouder.

“Om de fusie door te kunnen laten gaan, was het nodig dat 2MB weer verzelfstandigd werd”, aldus Rientjes. Een van de factoren die daarbij een rol speelde, was dat Endemol al een eigen internetafdeling heeft.

Nog geen twee maanden na de verzelfstandiging, op 3 december van dit jaar, is 2MB nu dus failliet verklaard. Rientjes wil niet ingaan op de factoren die een rol hebben gespeeld bij het snelle faillissement. “Dat lijkt me niet in ons belang.” Wel zegt ze dat het gebrek aan klanten ‘een reden’ voor de ondergang is.

Ook het grote personeelsbestand heeft een rol gespeeld. Rientjes: “2MB is nu al anderhalf jaar bezig met een sanering. Op het hoogtepunt werkten er ruim twee keer zoveel mensen als nu. Maar blijkbaar is de sanering nog onvoldoende geweest.”

Doorstart

Volgens Rientjes onderzoekt de curator op dit moment de mogelijkheden van een doorstart. De meest voor de handliggende oplossing is dat de activiteiten bij een ander bedrijf zullen worden ondergebracht.

“Er hebben zich al diverse partijen gemeld.” Rientjes noemt het ‘onwaarschijnlijk’ dat Endemol de werknemers zal overnemen. En een andere tv-producent? “Dat is heel goed mogelijk.”

Het staat vast dat de overnamepartner maar een deel van het personeel zal overnemen. “Het is duidelijk dat er te weinig werkzaamheden zijn om het hele personeelsbestand aan te houden.”

De toekomst van de drie directeuren van 2MB – behalve Rientjes zijn dat Rick McCullough en Allan van Bekkum – is nog ongewis.

De curator van 2MB is niet bereikbaar voor een nadere toelichting.