Maker ‘Kournikova’ in september voor rechter

Welke straf de officier tegen Jan de W. zal eisen is nog onbekend. De eis wordt pas tijdens de zitting bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie legt Jan de W. in eerste instantie het opzettelijk verspreiden van gegevens in een geautomatiseerd netwerk met als doel om schade aan te richten ten laste (artikel 350a lid 3 van het Wetboek van Strafrecht).

Daarop staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar of een maximale geldboete van 100.000 gulden. Omdat de zaak bij de politierechter wordt afgehandeld, zal De W. in de praktijk nooit meer dan zes maanden gevangenisstraf (de maximale straf die de politierechter kan uitspreken) kunnen krijgen.

Mocht de rechter niet overtuigd zijn, dan zal de officier De W. aanklagen voor hetzelfde vergrijp, maar dan zonder dat er opzet in het spel was. Daarop staat een maximale straf van een maand gevangenis of een boete van 5.000 gulden. Ook overweegt de officier een aanklacht op grond van artikel 161 van het Wetboek van Strafrecht: het vernielen of beschadigen van een geautomatiseerd werk.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat De W. veroordeeld wordt. “De officier legt geen zaak aan de politierechter voor om maar eens te kijken wat er uit komt”, aldus Martine Verhaag, woordvoerder bij het Openbaar Ministerie in Leeuwarden.

Eerste vervolging

Het is voor het eerst dat in Nederland een virusschrijver wordt vervolgd. Ook in het buitenland komt het slechts sporadisch voor dat virusschrijvers voor de rechter moeten verschijnen. Volgens André Post, virusbestrijder van het Symantec Antivirus Research Center (SARC), zijn er in het buitenland maar drie virusschrijvers ooit veroordeeld: twee in de Verenigde Staten en één in Groot-Brittannië.

Post verwacht niet dat er van een eventuele veroordeling van De W. een afschrikkende werking zal uitgaan. “Dat er een keer een virusschrijver wordt aangepakt, is natuurlijk fantastisch. Maar ik denk niet dat de virusgemeenschap hier wakker van ligt.”
“Het vervolgen van virusschrijvers wordt pas echt interessant als politie en justitie in staat zijn om eenvoudig de IP-nummers van virusschrijvers te achterhalen. En daar is eerst een wetswijziging voor nodig”, aldus Post.

Honderdduizenden computers

De W., die op internet actief was onder de schuilnaam OnTheFly, verspreidde het Kournikova-virus in februari. Het virus dat een foto van de Russische tennisster Anna Kournikova beloofde, verspreidde zichzelf in razend tempo over de wereld.

Volgens schattingen van anti-virusbedrijven raakten enkele honderdduizenden computers besmet.Nadat hij eerst op een homepage bij Tripodnet had opgebiecht dat hij verantwoordelijk was voor de verspreiding van het Kournikova-virus, besloot De W. zichzelf aan te geven bij de politie van Sneek.
De W. maakte het virus met behulp van de VBS Worm Generator, een programma waarmee elke leek zijn eigen virus kan maken. Met een paar muisklikken kan de ‘virusmaker’ zelf aangeven hoe het virus moet heten en wat het moet doen.
De W. koos voor de minst ‘gevaarlijke’ optie: het Kournikova-virus is zo geprogrammeerd dat geïnfecteerde computers in januari volgend jaar contact zullen leggen met de website van DynaByte. Een andere mogelijkheid zou zijn geweest om de pc te laten crashen.