LPF-kamerlid wil KPN renationaliseren

Volgens het LPF-kamerlid zou er een scheiding moeten zijn tussen de eigenaar en de exploitant van het telefoonnetwerk. Het toezicht door de telecomwaakhond Opta omschrijft Eberhard als ‘een kunstmatige manier van concurrentie fabriceren’.

Eberhard: “De KPN moet nu concurrenten toelaten op zijn netwerk. Ik kan goed begrijpen dat ze daar niet op zitten te wachten. Elke investering die ze in het netwerk doen, komt ook ten goede aan de concurrenten. Bovendien wordt KPN nu voortdurend op de vingers gekeken door de Opta.”

“De LPF is in principe tegen overheidsbemoeienis, maar de wegen en spoorwegen zijn ook in overheidshanden”, aldus Eberhard. “Het telefoonnetwerk zou niet in particuliere handen mogen zijn. Hetzelfde geldt voor het kabelnetwerk en in de toekomst een glasvezelnetwerk.”

Scheepbouwer

Het LPF-kamerlid wil dat de staat de aandelen KPN weer terugkoopt. “Dan kun je het gedeelte dat verantwoordelijk is voor de exploitatie later weer naar de beurs brengen. Of het in de praktijk makkelijk te realiseren valt, kan ik niet beoordelen. Maar het is wel iets waar we naar moeten streven.”

Dat de staat bij het renationaliseren van KPN ook wordt opgezadeld met de schulden van het telecombedrijf ziet Eberhard niet als een probleem. “Per saldo zal dat wel meevallen als je andere onderdelen later weer naar de beurs brengt.”

Eberhard zal zijn plan naar eigen zeggen binnenkort bespreken met Herman Heinsbroek, de nieuwe LPF-minister van Economische Zaken. Ook heeft het LPF-kamerlid volgende maand een gesprek met Ad Scheepbouwer, de directievoorzitter van KPN.

Belastingbetaler

Coalitiepartij VVD ziet niets in het voorstel van Eberhard. “Daar kan geen sprake van zijn”, aldus VVD-kamerlid Hella Voûte. “KPN moet zelf zijn broek ophouden. Je moet de belastingbetaler niet op laten draaien voor de verkeerde managementbeslissingen van KPN.”

In het opsplitsen van KPN ziet Voûte niets. “Dan zouden de twee overgebleven delen niets meer waard zijn. KPN is alleen als geheel een aantrekkelijk bedrijf.” Zij deelt Eberhards kritiek op de Opta niet. “De Opta doet het goed.”

De twee ict-woordvoerders van het CDA, Joop Wijn en Maria van der Hoeven, zijn inmiddels ‘doorgeschoven’ naar het kabinet en kunnen daarom geen commentaar geven. Het CDA kiest pas eind deze week nieuwe woordvoerders.