Site over nerdcult: van Mahir tot Tourist Guy

Op de site behandelt Van der Zande, die onder meer columns schrijft voor WebWereld, verschillende internethypes. Daarbij komen onder meer het filmpje van de man die zijn computer aan gort slaat (‘Bad day at the office’) en de seksvideo’s van Pamela Anderson aan de orde.

Volgens de Van der Zande is er genoeg aanleiding voor een Nederlandse site over ‘nerdcult‘. “Als internet een subcultuur van zichzelf heeft, dan is het die van de nerds. Daar is een reden voor. Het zijn nerds geweest die internet hebben bedacht, opgezet en tot op de dag van vandaag draaiende houden. Je bent eigenlijk op hun terrein.”

De lijst van twaalf internethypes wordt gedomineerd door Amerikaanse internetzaken, zoals de ‘Whassup’-manie, de vleeskeuring ‘Am I Hot or Not?’ en de overal opduikende Tourist Guy.

De Turkse grapjas Mahir vormt een van de weinige uitzonderingen op de regel dat de meeste internethypes uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. Mahir groeide in 1999 dankzij zijn in knullig Engels opgestelde homepage (‘ I Kiss You!!!’) uit tot een netberoemdheid.

Van der Zande heeft ook een Nederlandse internethype opgenomen: een flash-filmpje met een sollicitatiebrief van Pim Fortuyn (‘Prof zoekt partij’).