KPN krijgt eindelijk Telefoongids.nl

Nu is het dan eindelijk zover: KPN krijgt het domein Telefoongids.nl. Het telecombedrijf had het domein Telefoongids.nl een jaar geleden al willen hebben. Een jaar en een week geleden om precies te zijn.

Op 14 november 2000 werden namelijk de nieuwe regels van de Stichting Internet Domein Registratie Nederland (SIDN, de organisatie die de .nl-domeinen uitgeeft) van kracht. Door de nieuwe regels moest de SIDN ook het domein Telefoongids.nl op de markt gooien. Tot dan toe was de SIDN daartoe niet bereid, omdat de aanduiding ’telefoongids’ te algemeen zou zijn.

KPN leek aanspraak te kunnen maken op het domein, omdat het het eerste bedrijf was dat een zogeheten deblokkeringsverzoek voor Telefoongids.nl bij de SIDN had ingediend. Maar een dag voor het domein vrijkwam, ging Denda uit Oldenzaal er mee aan de haal. Denda spande een beroepszaak aan bij de SIDN en legde zo via een handigheidje beslag op het domein.

Negen ton

Denda gebruikte het domein om de Nederlandse telefoongegevens op te zetten. Het bedrijf sloot daar zelfs een contract met KPN over af. De telecomwaakhond Opta verplichtte KPN namelijk om de telefoongegevens af te staan aan Denda. KPN had ondertussen een soortgelijke dienst opgezet op het domein Detelefoongids.nl.

Overigens bood Denda het domein wel te koop aan aan KPN, voor het luttele bedrag van negen ton. “Dat is een prijs die tijdens de zeepbel nog wel betaald werd, maar nu natuurlijk niet meer”, aldus KPN-advocaat Joris van Maanen.

De situatie was al met al een doorn in het oog van KPN. Het telecombedrijf spande een kort geding tegen Denda aan. Die rechtszaak diende in juni en werd verloren door KPN. Volgens de rechter had de term niet ‘voldoende onderscheidend vermogen’. Anders gezegd: KPN heeft niet het alleenrecht op het gebruik van het woord telefoongids.

Contract

In hoger beroep kreeg KPN dinsdag echter wel gelijk. Denda had bij het afsluiten van het contract met KPN namelijk iets over het hoofd gezien. Denda mag volgens het contract geen aan KPN gerelateerde namen, aanduidingen en merken gebruiken.

‘Telefoongids’ is een naam die KPN gebruikt (voor de gidsen die het bedrijf al sinds de jaren veertig uitgeeft) en dus raakt Denda het domein kwijt.

Van Maanen is ‘heel blij’ met de uitspraak van de rechter. “Nu is het domein eindelijk waar het thuishoort. ” Overigens zit Denda nog wel met een probleem. “Op de verpakking van hun nieuwe cd-rom staat nog het adres Telefoongids.nl”, gniffelt Van Maanen.