Platteland wil breedband

Op het adres Flatfee.nu verzamelen ontevreden plattelandsbewoners zich. Zij zijn het wachten op kabelaars en KPN en ‘zat’ en willen ook snel en goedkoop internetten. Via hun site proberen ze druk uit te oefenen op de aanbieders van breedbandinternet en de overheid.

De initiatiefnemer Harry Dragstra, die zelf in Noord-Nederland woont, kwam op het idee voor de actie nadat zijn e-mails over breedbandinternet aan kabelaanbieder Essent onbeantwoord bleven. “Ik ontdekte dat er meer mensen waren die tegen hetzelfde probleem aanliepen. In de niet-stedelijke gebieden ”

“Als je de reclames op radio en tv moet geloven, is breedbandinternet inmiddels zo ongeveer overal beschikbaar, maar wij hebben geen alternatief voor internet via de telefoon”, aldus Dragstra. “Providers die tikkenloos internet via de gewone telefoonlijn aanbieden, trekken je het vel over de oren. We zijn overgeleverd aan de commercie.”

Aanbieders

Van de aanbieders van breedbandinternet hoeft Dragstra niet veel te verwachten. Zowel voor KPN als de kabelproviders geldt dat het niet rendabel is om breedbandinternet aan te bieden in dunbevolkte gebieden.

Eind dit jaar zal ADSL in de helft van Nederland beschikbaar zijn. Hoe KPN vervolgens verdergaat, is nog onduidelijk. Zeker is wel dat veel plattelandsbewoners tevergeefs op ADSL zullen wachten. “We hebben vanaf het begin gezegd dat er nooit een landelijke dekking zou komen”, aldus woordvoerder Bram Oudshoorn. “Het is geen verplichte dienstverlening.”

Kabelaanbieder Essent, die 1,6 miljoen klanten heeft in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland, is ‘buiten de steden en in stedelijke randgebieden’ ook al gestopt met het geschikt maken van het kabelnetwerk voor breedbandinternet.

Overheid

De overheid dan? Dragstra denkt dat er zeker een rol is weggelegd voor het Rijk. “Er dreigt een tweedeling te ontstaan. Nu gaan er miljoenen subsidie naar het Noorden die vooral gebruikt worden voor infrastructuur, maar dat geld zou ook prima gebruikt kunnen worden voor het geschikt maken van kabelverbindingen en telefoonlijnen voor breedbandinternet.”

Het lijkt erop dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken geneigd is om iets aan de problemen van Dragstra te doen. Op de site Flatfee.nu staat een e-mail van een medewerker van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Die schrijft dat het probleem ‘zeer zeker prioriteit’ heeft.

In de ‘Bouwstenennotitie breedband’ van het kabinet staat echter dat het verzorgen van breedbandinternet in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van ‘de markt’ is. En: “Zeker in het huidige ongunstige financiĆ«le klimaat mag niet worden verwacht dat de markt op korte termijn grootschalig investeert in een nieuwe infrastructuur.”