Startpagina.nl bekijkt ‘plagiator’ Startpage.com

Startpage.com lijkt sprekend op Startpagina.nl. De indeling en de kleuren (blauw en oranje-bruin) zijn hetzelfde. Alleen heeft Startpage.com een andere eigenaar: Surfboard Holding uit Haarlem. Startpagina.nl is eigendom van de Ilse Media Groep.

Stephan van der Velden, directeur van Surfboard, is zich van geen kwaad bewust. “Het lijkt er inderdaad wel op. We kunnen de kleuren wel veranderen, maar ik kan me niet voorstellen dat VNU hier moeilijk over doet.”

Paul Molenaar, directeur van de Ilse Media Groep, vindt dat Startpage.com er ‘verdomd gelijk’ uitziet. “We zullen in ieder geval met interesse naar die pagina kijken. Of we ook juridische stappen ondernemen, hangt af van de vraag of er rechten zijn geschonden. Bijvoorbeeld bij het kopiëren van code.”

Met Startpage.com richt de Surfboard Holding zich op de Verenigde Staten. Van der Velden: “Het is puur gericht op een Amerikaans publiek. We hopen de meest gebruikte startpagina van dat land te worden. We zijn nu enige weken online en hebben aardig wat verkeer: zo’n 40.000 bezoekers per dag.”

Startpagina is behalve in Nederland actief in Hongarije en Indonesië. “Maar de Ilse Media Groep is in de eerste plaats een bedrijf dat zich op Nederland richt”, aldus Molenaar.

Louis Hoeks leverde een bijdrage aan dit artikel.