Hof bevestigt werkstraf Kournikova-maker

Daarmee bevestigt het Hof in Leeuwarden de eerdere uitspraak van de rechtbank. Jan de W., de maker van het Kournikova-virus, was tegen dat vonnis in beroep gegaan, onder meer omdat het strafblad in de toekomst een belemmering zou kunnen vormen voor zijn carrière.

Theo Jansen, de advocaat van De W., is teleurgesteld in het vonnis van het Gerechtshof. “Die werkstraf van honderdvijftig uur betekent toch dat mijn cliënt een kleine twintig vrije dagen moet opofferen.”

Jansen: “Ik had gehoopt dat er vrijspraak zou komen. Mijn cliënt heeft nooit de opzet gehad om schade te berokkenen.”

“De wet gaat ervan uit dat je schade aanricht als je een virus op internet zet, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. In het geval van het Kournikova-virus is de schade niet aangetoond.”

Redelijk onschuldig

“Het Kournikova-virus was een redelijk onschuldig virus”, aldus Jansen. “Er is ook geen schadeclaim ingediend. De officier van justitie van heeft wel een brief van de FBI overlegd, waaruit zou moeten blijken dat er voor minimaal 60.000 dollar aan schade is aangericht, maar die schade wordt op geen enkele manier gespecificeerd.”

Het Kournikova-virus was een van de meest verspreide virussen in 2001. Virusbestrijder Sophos zette de worm op plaats 8 in het overzicht van meest voorkomende virussen van het jaar.

De W. maakte het virus met behulp van de VBS Worm Generator, een programma waarmee elke leek zijn eigen virus kan maken. Met een paar muisklikken kan de ‘virusmaker’ zelf aangeven hoe het virus moet heten en wat het moet doen.

Sneek

De W. koos voor de minst ‘gevaarlijke’ optie: het Kournikova-virus is zo geprogrammeerd dat geïnfecteerde computers in januari contact leggen met de website van DynaByte. Een andere mogelijkheid zou zijn geweest om de pc te laten crashen.

Nadat hij eerst op een homepage bij Tripodnet had opgebiecht dat hij verantwoordelijk was voor de verspreiding van het Kournikova-virus, besloot De W. zichzelf aan te geven bij de politie van Sneek. De W. was de eerste Nederlander die werd veroordeeld voor het maken van een virus.

De W., die een baan heeft bij een computerwinkel, zal volgens zijn advocaat hoogstwaarschijnlijk niet in cassatie gaan.