Kournikova-variant grijpt om zich heen

De worm, VBS/Homepage-mm genaamd, is geschreven met Micosoft Visual Basic scripting. De worm verstuurt zichzelf per e-mail naar alle personen uit het adressenbestand van Microsoft Outlook. Het subject van het e-mailbericht luidt: ‘Homepage’. Het bevat de volgende tekst: “Hi! You’ve got to see this page! It’s really cool ;O)”. Hij wordt geactiveerd als de ontvanger het attachment opent.

Volgens Marius van Oers, virusbestrijder bij Network Associates, is het virus inmiddels ‘wijd verspreid’. “Vanmorgen kregen we de eerste meldingen uit Azi�. In de loop van de dag is het aantal meldingen alleen maar toegenomen. Het lijkt er op dat we weer richting het LoveLetter-virus gaan.”

Het ‘I Love You’ virus richtte in mei vorig jaar voor miljarden gulden schade aan. Verschillende Nederlandse bedrijven hebben hun mailservers al afgesloten, volgens Van Oers.Zijn lezing wordt bevestigd door verschillende andere anti-virusbedrijven.

“Rapporteringen geven aanwijzingen dat het virus zich sneller verspreidt dan veel van de grootste virussen die we het afgelopen jaar hebben gezien”, zegt Mikko Hypponen van F-Secure in een persbericht. “Het lijkt zich sneller te verspreiden dan het Anna Kournikova virus.” Het bedrijf MessageLabs meldt dat het 100 virussen per minuut onderschept.

Dat is vergelijkbaar met de verspreiding van het ‘I Love You’ virus.Het virus, dat dinsdag voor het eerst om half zeven in Nederland werd gesignaleerd, is niet direct schadelijk. Het enige wat het doet is de startpagina van de Internet Explorer aanpassen.

Geïnfecteerde gebruikers die de browser opstarten, komen automatisch bij een pornosite terecht. De worm maakt daarbij een keuze uit vier sekssites.De worm zorgt wel op een indirecte manier voor schade, doordat veel bedrijven hun mailservers moeten uitschakelen om niet onder de virusmailtjes bedolven te raken.

De worm lijkt op het Anna Kournikova virus, dat in februari door een 20-jarige man uit Sneek werd gemaakt. De maker van het nieuwe virus heeft gebruik gemaakt van dezelfde wormgenerator die OnTheFly gebruikte voor het maken van het Anna Kournikova virus. Met een dergelijke wormgenerator kan elke leek zonder programmeerervaring in een handomdraai een eigen virus in elkaar knutselen.