Vooral veel journalisten bij pink slip party

De weinige ontslagen internetwerknemers, te herkennen aan een groene sticker op hun borst, staan er een beetje bedremmeld bij. Cameraploegen, radioverslaggevers en schrijvende journalisten verdringen zich om de aanwezige baanlozen. “Ik heb geen zin om te praten”, meldt een jongen met een groene sticker dan ook als de verslaggever van WebWereld hem benadert. “Ik heb nu in een half uur al met drie journalisten gesproken.”

De aandacht van de pers is niet voor niets. Nederland heeft dinsdagavond een primeur: de eerste pink slip party in Nederland, de tweede in Europa. In de Verenigde Staten, waar de malaise in de nieuwe economie al veel harder heeft toegeslagen, zijn pink slip parties een bekend fenomeen. Mensen die ontslagen zijn bij een internetbedrijf, zoeken elkaar daar op.

Interessante bijeenkomsten dus voor headhunters en bedrijven die op zoek zijn naar ICT-personeel. Ook bij de pink slip party in Amsterdam ontbreken de werving- en selectiebureaus niet. Om binnen te komen moeten recruiters honderd gulden betalen, vier keer zoveel als de werkzoekenden en journalisten.

Het aantal recruiters overtreft het aantal werkzoekenden op deze eerste pink slip party ruimschoots. “De cultuur is in Nederland niet zoals in de Verenigde Staten, waar mensen T-shirts dragen met een tekst waaruit blijkt dat ze werk zoeken. In Nederland is er veel meer schaamte om daar zo openlijk voor uit te komen”, verklaart een medewerker van het recruitment bureau FutureStep de tegenvallende opkomst van werkloze IT’ers.

Geen gĂȘne

Een van de weinige ontslagen dotcommers die zich woensdagavond wel bij het Nederlandse feestje in het pand van Magic Minds (waar vroeger Oibibio was gevestigd) meldt, is Tjerk Zweers. Hij werd drie weken geleden ontslagen. Last van schaamte heeft hij niet. “Ik voel geen enkele gĂȘne.” Zweers werkte als senior interaction designer bij het Amerikaanse softwarebedrijf Firepond. Hij ontwierp de interface voor de software. Het aandeel Firepond dat aan de Nasdaq genoteerd is, verloor het afgelopen jaar 99 procent van zijn waarde. Het daalde van 120 dollar naar 1,20 dollar.

Toch kwam het ontslag voor Zweers nog onverwacht. “’s Ochtends ging ik nietsvermoedend naar mijn werk. Daar hoorde ik dat een kwart van het personeel maar naar een andere baan moest gaan uitkijken. In de maanden daarvoor hadden we geen enkele aanwijzing gehad dat ons dat boven het hoofd hing.
“Ondanks de teleurstelling bij Firepond wil Zweers wel weer bij een bedrijf uit de nieuwe economie gaan werken. “Maar niet meer bij een bedrijf met een beursnotering. De beslissing van Firepond om een kwart van het personeel te ontslaan, was vooral genomen om de aandeelhouders rustig te houden.”

Tegenvallend initiatief

Zweers verwacht niet dat het bezoek aan de pink slip party hem een baan zal opleveren. “Ik had een vrij specialistische functie. Dus ik denk niet dat ik hier makkelijk een nieuwe baan zal krijgen.” Ook de vertegenwoordigers van de werving- en selectiebureaus zijn niet onverdeeld enthousiast over de bijeenkomst. Serge Slisser van het bureau BTS TopSearch na afloop: “Ik vond het een tegenvallend initiatief. De opkomst was marginaal. We hebben maar met een paar werkzoekenden kunnen praten.”