‘Kabelaars mogen KPN weigeren op netwerk’

De NMa heeft een brief met het advies al op 30 augustus naar minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) gestuurd. Die heeft de brief echter nooit openbaar gemaakt, zo meldt De Telegraaf.

In juni kondigde KPN aan dat het ook televisie wil aanbieden via de netwerken van de kabelaanbieders. De kabelbedrijven hebben tot nu toe echter geen gehoor gegeven aan het verzoek van KPN. Zij voelen er weinig voor om hun monopoliepositie op de kabel op te geven.

Het advies van de NMa aan Brinkhorst is dan ook een opsteker voor de kabelbranche. De NMa concludeert dat KPN op basis van de mededingingswet geen toegang tot de kabel kan eisen.

KPN is namelijk niet afhankelijk van de kabelbedrijven om televisie aan te bieden. Het telecombedrijf kan ook gebruikmaken van het dochterbedrijf Digitenne, dat digitale televisie via de ether aanbiedt.

Wakker

De Vecai, de belangenorganisatie van de kabelexploitanten, is ingenomen met het advies van de NMa. “Er zijn slechtere berichten om mee wakker te worden”, zegt Rob van Esch, directeur van de Vecai.

Van Esch is wel ‘verbaasd’ dat het zolang geduurd heeft voordat het advies van de NMa publiek is geworden. “Het advies is drie maanden geleden uitgebracht en al die tijd wisten we van niets. En dat terwijl dit cruciale informatie is.”

Het VVD-kamerlid Charlie Aptroot heeft al aangekondigd dat hij minister Brinkhorst om opheldering wil vragen over het achterhouden van het NMa-advies. Van Esch zegt dat hij niet denkt dat het ministerie van Economische Zaken het advies van de mededingingsautoriteit met opzet heeft achtergehouden. “Dat kan ik me niet voorstellen.”

Het negatieve advies van de NMa betekent niet dat alles verloren is voor KPN. KPN heeft vorige maand ook een klacht ingediend bij de OPTA, de toezichthouder op de telecommarkt. KPN meent op basis van de nieuwe Telecomwet toegang tot de kabel te kunnen opeisen.

KPN is ervan overtuigd dat de OPTA de kabelexploitanten zal dwingen om het telecombedrijf toegang te geven tot de kabelnetwerken. “De Telecomwet is daar glashelder over”, zegt Bram Oudshoorn, woordvoerder van KPN.