Europa neigt naar vergaande bewaarplicht

Dat is de uitkomst van de gesprekken die donderdag hebben plaatsgevonden in de Europese raad van ministers van Justitie. De Europese Justitie-ministers hadden de keuze uit twee mogelijkheden: een ‘verlengde bewaarplicht’ die geldt voor de gegevens die de internetaanbieders nu al voor hun bedrijfsvoering gebruiken óf een ‘vergaarplicht’, waarbij internetaanbieders allerlei extra verkeersgegevens (zoals adressen van bezochte webpagina’s) moeten opslaan.

Wim Kok, woordvoerder van de Nederlandse minister van Justitie Piet Hein Donner, benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. “De ministers hebben een politieke richting aangegeven. Ze hebben een voorkeur uitgesproken voor de optie waarbij er een gemeenschappelijke lijst wordt opgesteld van gewenste verkeersgegevens.” Een vergaarplicht dus.

“De andere optie, een beperkte lijst met zakelijke gegevens, is echter nog niet uitgesloten”, zegt Kok. “De voorstellen gaan nu terug naar de werkgroepen. Zij zullen de plannen beoordelen op doelmatigheid, kosten en privacyaspecten.”

Waarschijnlijk zullen de Europese ministers van Justitie in de eerste helft van volgend jaar een definitief besluit nemen. Eerder hebben de lidstaten van de Europese Unie al bepaald dat ze voor de zomer van 2005 een akkoord over de bewaarplicht willen hebben.

Open brief

Dat de Europese ministers in meerderheid een voorkeur hebben voor het opslaan van meer verkeersgegevens, komt niet als een verrassing. Donner zei eerder deze week al in de Tweede Kamer dat de meeste Europese lidstaten neigen naar een vergaarplicht.

Een vergaarplicht kan op weinig enthousiasme rekenen bij privacyorganisaties en internetaanbieders. Meer dan 170 Nederlandse providers ondertekenden deze week een open brief waarin zij protesteren tegen de Europese plannen om verkeersgegevens op te slaan. Een bewaarplicht ‘belemmert innovatie, schendt de privacy en brengt hoge kosten met zich mee’, schrijven de internetaanbieders.

Ook in de Tweede Kamer was er deze week forse kritiek op de plannen voor de bewaarplicht. Kamerleden van GroenLinks, PvdA en D66 vinden dat minister Donner het nut van een bewaarplicht onvoldoende heeft aangetoond.