XS4ALL wil rapport over bewaarplicht hebben

Minister Piet Hein Donner refereerde vorige week tijdens een kamerdebat over de bewaarplicht aan een rapport dat is opgesteld door KPMG. Het betreffende rapport was niet bekend bij de Tweede-Kamerleden. Ook de Nederlandse internetaanbieders hadden nog nooit van het rapport gehoord.

Donner beloofde de Tweede-Kamerleden dat hij hun het rapport zou toesturen. XS4ALL wil daar niet op wachten. De internetaanbieder vraagt het KPMG-rapport daarom op met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

XS4ALL is een verklaard tegenstander van de bewaarplicht. Samen met de zakelijke internetaanbieder BIT en de privacyorganisatie Bits of Freedom stelde de provider vorige week een petitie op tegen de verplichte opslag van verkeersgegevens. Ruim 180 Nederlandse internetaanbieders hebben de open brief inmiddels ondertekend.

Een van de bezwaren die de providers aanvoeren tegen de bewaarplicht, is dat onvoldoende is onderzocht of de kosten opwegen tegen de baten. De internetaanbieders vrezen dat ze hoge kosten moeten maken om aan een door de overheid opgelegde bewaarplicht te kunnen voldoen.