Internetters in actie tegen AbFab

Een zekere ‘Remier’ heeft een standaardbrief opgesteld met een verzoek tot inzage in de persoonsgegevens die AbFab van hen heeft verzameld, zo meldt Security.nl.

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens zijn bedrijven verplicht om binnen vier weken antwoord te geven op een dergelijk verzoek om informatie. “Als duizenden mensen dit gaan doen, zou er wel eens een administratieve nachtmerrie voor AbFab kunnen ontstaan”, zo verwacht Security.nl.

Een gebruiker van het domein Intuh.net gooit het over een andere boeg. Hij heeft de e-mailadressen van de medewerkers van AbFab in de broncode van een pagina opgenomen. “Ik vertrouw er op dat spambots de rest zullen doen.” Veel spammers maken gebruik van robots die het internet afstruinen op zoek naar e-mailadressen.

“Mochten de eigenaren van de adressen ondervinden dat ze meer spam ontvangen, dan moeten ze (…) van de mogelijkheid tot opt-out gebruik maken (werkt geweldig, echt waar!)”, voegt de maker van de Intuh.net-pagina er smalend aan toe. AbFab verdedigt zich doorgaans door er op te wijzen dat in de reclamemails van het bedrijf een opt-outmogelijkheid aanwezig is.

Overigens is het volgens de eerdergenoemde Wet Bescherming Persoonsgegevens sinds 1 september vorig jaar in Nederland niet meer toegestaan om lukraak via internet e-mailadressen te verzamelen. AbFab zegt sindsdien geen adressen meer via internet te hebben ‘geoogst’.