Ilse start met gesponsorde variant Startpagina

Inmiddels zijn er acht Overzicht.nl-pagina’s. De opzet lijkt sterk op die van de dochterpagina’s van Startpagina: een overzicht met links naar relevante sites. De pagina’s zijn gewijd aan commercieel interessante onderwerpen als dating, winkels en vakantie.

Op de sites staat slechts één banner. Daarmee lijken de inkomsten voor Ilse Media beperkt, maar de werkelijkheid is anders. Alle op de Overzicht.nl-pagina’s genoemde bedrijven betalen voor hun vermelding. De kosten voor een link zijn gebaseerd op het aantal ‘clicks’.

Ook op de voorpagina van Startpagina.nl is een deel van de links betaald. Toen dat in 2000 uitkwam leidde dat tot de nodige consternatie. Startpagina.nl gaf niet duidelijk aan welke links op voorpagina betaald waren. Ook op Overzicht.nl wordt niet aangegeven dat het om betaalde verwijzingen gaat.

Behalve naar bedrijven verwijzen de Overzicht.nl-pagina’s ook naar diverse gerelateerde dochterpagina’s bij Startpagina. “We maken niet de fout om van Overzicht.nl een commerciële fuik te maken”, aldus Bert Wiggers, die verantwoordelijk is voor Overzicht.nl.

Overeenstemming

De gelijknamige dochterpagina’s bij Startpagina moeten voor de Overzicht.nl-pagina’s wijken. In sommige gevallen is de gelijknamige dochterpagina opgeheven. In andere gevallen verwijst Startpagina.nl vanaf de voorpagina naar de Overzicht.nl-pagina’s en niet naar de gelijknamige dochters.

“Over het algemeen hebben we geen probleem om er met de dochterpagina’s uit te komen”, aldus Wiggers. Op de vraag of Ilse Media de beheerders van dochterpagina’s ‘uitkoopt’, wil hij geen antwoord geven.

“We zoeken naar een manier om overeenstemming te bereiken. Soms gaat dat makkelijk, soms verloopt het stroef. In enkele gevallen blijven de beheerders van de dochterpagina’s meewerken aan de Overzicht.nl-pagina’s. Dat is onder meer gebeurd bij de pagina met vacatures.”

Wiggers hoopt aan het eind van dit jaar twintig Overzicht.nl-pagina’s te hebben. “We zijn nog in onderhandeling met een aantal dochters. Het moeten er ook niet te veel worden: er gaat behoorlijk wat tijd in het onderhoud zitten.”