Virusmaakster: anti-virussoftware tegen oorlog

Zij heeft een programma gemaakt waarmee computerbezitters het Sharp-virus kunnen verwijderen. Gigabyte schreef het Sharp-virus zelf ruim een jaar geleden. Sharp was één van de eerste virussen voor het .Net-platform van Microsoft. Het verwijderingprogramma heet nowar.exe en staat op de homepage van de Belgische virusmaakster.

“Ik ben het niet eens met Bush’ moordneigingen en erger me mateloos als ik hem op het nieuws zie”, zo verklaart Gigabyte haar actie per e-mail. “Daarom heb ik een disinfector voor Sharp gemaakt, iets wat ik normaal niet snel zou doen en zeker niet tegen een virus van mezelf.”

“Ik had ook een virus kunnen maken om de boodschap te verspreiden. In dat geval had mijn boodschap veel meer mensen bereikt”, aldus Gigabyte. “Maar dat vond ik geen goed idee. Een virus zou geen teken van vrede zijn.”

Volgens Gigabyte hebben meer virusschrijvers problemen met de oorlogsplannen van Bush. “De meeste Europese virusmakers hebben sowieso weinig op met het beleid van Bush en Amerika. Bij Amerikaanse virusschrijvers ligt dat anders. Wat dat betreft is er niet veel verschil met mensen die geen virussen maken.”

Proof of concept

Weinig computerbezitters zullen het verwijderingprogramma van Gigabyte nodig hebben. Het Sharp-virus is niet wijdverspreid. Het is een zogeheten ‘proof of concept’-virus, gemaakt om een tekortkoming in de software van Microsoft aan te tonen.

Gigabyte stuurde de code vorig jaar direct naar de anti-virusbedrijven. “Maar ik heb het virus ook op mijn homepage gezet, dus ik vermoed dat er hier en daar wel mensen geïnfecteerd zullen zijn”, aldus de virusschrijfster.

Gigabyte realiseert zich dat veel mensen niet snel een .exe-bestand zullen downloaden van de homepage van een virusmaker. “Daarom ben ik nu naar andere locaties om het programma beschikbaar te stellen. Ik denk daarbij aan sites die het programma eerst testen, voordat ze het beschikbaar stellen aan het publiek.”