Hostingprovider Cysonet stoot Geenstijl.nl af

“Er is een maximum aan wat wij kunnen opvangen”, motiveert technisch directeur Tjebbe de Winter de beslissing om Geenstijl.nl af te stoten als klant. “Wij kunnen onze nek maar beperkt uitsteken. Het begrip van onze andere klanten raakt op als hun websites overdag niet meer bereikbaar zijn.”

De redactie van Geenstijl.nl laat desgevraagd per e-mail weten begrip te hebben voor de beslissing van Cysonet. “Cysonet heeft ons op een uitstekende en professionele manier geholpen. We gaan dan ook vriendschappelijk uit elkaar.”

Geenstijl.nl stapt over op Garnier/NetHolding. “Ze gaan graag de uitdaging aan om ons morgen weer in de lucht te hebben”, aldus de redactie van het weblog. NetHolding is ook de hostingprovider van Retecool.

Belletje trekken

Aan het eind van maandagmiddag waren de sites van Cysonet slecht bereikbaar door de zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanvallen op Geenstijl.nl. Een DDoS-aanval is een soort digitaal belletje trekken. Bij een dergelijke aanval sturen de aanvallers vanaf een groot aantal verschillende computers nepverzoeken naar een server.

Het doel van een DDoS-aanval is om een site (in dit geval de site van Geenstijl.nl) onbereikbaar te maken. ‘Gewone’ bezoekers van Geenstijl.nl komen er door de talloze nepbezoeken niet meer door. Niet alleen Geenstijl.nl wordt door de aanval getroffen, ook de andere klanten van Cysonet hebben te lijden onder de aanvallen.

De aanvallen op Geenstijl.nl begonnen in de nacht van woensdag op donderdag vorige week nadat Geenstijl.nl een chat had gehad met één van de aanvallers van de overheidssites. De aanvallers, die zichzelf de ‘0x1fe Crew’ noemen, voerden vorige week aanvallen uit op diverse overheidssites. De politie onderzoekt de aanvallen op de overheidssites en op Geenstijl.nl.