OM in actie tegen online zetten Tonino-mails

Neukia stelt dat de e-mail van Tonino ‘gemakkelijk te kraken’ was. Het weblog plaatst als bewijs onder meer een bericht van Tonino aan hoofdofficier van justitie Leo de Wit over een uitzending van het tv-programma Peter R. de Vries van vorige week donderdag.

Volgens Robert Meulenbroek, woordvoerder van het arrondissementsparket Amsterdam, gaat het om ‘een conceptbericht dat nooit is verstuurd’. Het openbaar ministerie is van plan om in actie te komen. “Dit is een vorm van hacken en dat is strafbaar. We gaan hier wat tegen doen.”

Het is de tweede keer in een week dat Tonino in verlegenheid wordt gebracht. Peter R. de Vries berichtte vorige week al dat Tonino een pc met vertrouwelijke informatie op straat had gezet. Een taxichauffeur nam de computer mee en gaf hem aan de misdaadverslaggever van SBS6 die een uitzending wijdde aan de inhoud van de pc.

In zijn (concept) e-mail aan hoofdofficier De Wit bagatelliseert Tonino de zaken waaraan De Vries in zijn uitzending aandacht heeft besteed. De meeste informatie die de misdaadverslaggever op de computer van Tonino aantrof, had het openbaar ministerie zelf al naar buiten gebracht, zo betoogt de officier van justitie. Alleen in de zaak rond de Amsterdamse taxioorlog is ‘in zeer beperkte mate’ nieuwe informatie uitgelekt, meent Tonino.

Behalve de e-mail aan De Wit heeft Neukia ook schermafdrukken gemaakt van de inbox van Tonino en een persoonlijke mail aan Tonino. “Ik heb daar geen woorden voor”, stelt Meulenbroek.

Aan het begin van maandagmiddag was Neukia onbereikbaar.