Hosters kibbelen om foutief gespeld domein

“Het is voor ons geen prettig gevoel dat een concurrent een domeinnaam in handen heeft die kan worden verward met onze eigen domeinnaam en merknaam”, stelt Gerben van Leeuwen van Argeweb in een verklaring.

Volgens Argeweb maakt Hostway, het bedrijf dat Archeweb.nl heeft geregistreerd, ‘misbruik van de bekendheid en goede naam’ van Argeweb. Voor Argeweb reden om via de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) een arbitrageprocedure aan te spannen.

Een dergelijke arbitrageprocedure is een alternatief voor een gang naar de rechter. Een dergelijke procedure kan voor een partij die in het ongelijk wordt gesteld, een stuk duurder uitvallen dan een rechtszaak. In december vorig jaar moest een bedrijfje dat het domein e-bay.nl had geregistreerd 7.000 euro betalen.

Advocate Wanda van Kerkvoorden van Argeweb bevestigt dat een arbitrageprocedure ‘kostenefficiĆ«nt’ is. “Bij een kort geding krijg je nooit de volledige kosten vergoed. Bij een arbitrageprocedure kan dat wel gebeuren, al word je er nog steeds niet beter van.”

Een ander voordeel van een arbitrageprocedure is volgens Van Kerkvoorden dat het domein wordt ‘bevroren’: de eigenaar kan het domein tijdens de procedure niet doorverkopen.

Hostway was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.