Minister Brinkhorst krijgt domein in handen

“Ik heb besloten het domein per direct over te dragen”, schrijft Steven de Jong die het domein Laurensjanbrinkhorst.nl vorige maand registreerde. Aanvankelijk bood De Jong aan om het domein op naam van Brinkhorst te zetten in ruil voor ondertekening van een ‘maatschappelijk contract domeinoverdracht’.

In dit contract stond onder meer dan de minister zijn website zou moeten laten ‘ombouwen tot een site die aansluit op de behoeften van burgers voor een ministerieel internetportaal dat transparant, begrijpelijk, toegankelijk en interactief is’.

Het ministerie van Economische Zaken voelde er echter weinig voor om op De Jongs eisen in te gaan. “Dat gaan we niet ondertekenen”, verklaarde Job Frieszo, woordvoerder van Brinkhorst, vorige week. “We vlogen meteen in de gordijnen, omdat we dachten dat De Jong ons probeerde te chanteren.”

Die laatste opmerking schoot De Jong in het verkeerde keelgat. ” De woordvoerder van minister Brinkhorst, oud-NOS-journaalchef Job Frieszo, behandelt goedwillende burgers als criminelen”, schrijft hij in een artikel op de site De Gestopte Roker.

Wapens uitgeput

Op 4 februari ontving De Jong naar eigen zeggen ook nog een bericht van Frieszo dat op het eerste gezicht leek bedoeld voor een medewerker van het ministerie. “Die kwestie met die site begint me behoorlijk de keel uit te hangen, en de minister inmiddels ook”, schrijft Frieszo in zijn mailtje aan een zekere ‘Huub’.

“Het gaat waarschijnlijk om een goedwillende burger, maar ik vind dat we ons op geen enkele manier onder druk moeten laten zetten om ergens aan mee te doen”, vervolgt de woordvoerder. “Mijn wapens zijn uitgeput, tijd voor actie?”

‘Pure intimidatie’, meent De Jong. Nog dezelfde dag haalt de ‘domeinkaper’ bakzeil. “Het begint mij nu ook de keel uit te hangen. Ik zwicht in dit geval voor uw machtsmiddelen. Hoe durft u het woord ‘wapens’ in de mond te nemen. Ik maak vandaag de domeinoverdracht in orde”, schrijft hij terug aan Frieszo.

De Jong houdt nog wel het domein Benbot.nl in handen. De minister van Buitenlandse Zaken toonde geen interesse voor dit adres. “Dat domein zal ik spoedig inrichten als nee-campagne tegen de Europese Grondwet”, kondigt De Jong aan. “Niet omdat ik daar zozeer tegen ben, maar omdat de overheid alle machtsmiddelen, propagandamachines, en manipulerende peilingen inzet om de publieke opinie te be├»nvloeden.”