Honest Thief blijkt vroege 1-aprilgrap

Niet alleen de Nederlandse pers – waaronder WebWereld – trapte massaal in de grap van The Honest Thief, ook gerenommeerde buitenlandse media als Wired, New York Times, The Wall Street Journal en persbureau Reuters schreven er in februari over.

WebWereld-lezer `Jaco’ voelde echter al nattigheid. “Het riekt een beetje naar vaporware: software waar veel over geschreven wordt maar die er niet is”, zo schreef hij naar aanleiding van een bericht over The Honest Thief.

Ook op de redactie van WebWereld waren er aanvankelijk enige bedenkingen. Er zaten te veel onduidelijkheden in het verhaal. De Amerikaan Steve Phenix, die de woordvoering deed voor ‘The Honest Thief’, ontkende echter in een eerste gesprek desgevraagd dat er sprake was van een grap.

Omdat The Honest Thief ook nergens verwees naar `1 april’ of `begin april’ én omdat zelfs de doorgaans zeer betrouwbare zakenkrant The Wall Street Journal erover berichtte, trapte de dienstdoende verslaggever (tevens schrijver van dit stuk) erin.

Want het was natuurlijk wél een 1-aprilgrap, zo schrijft The Honest Thief op zijn site. “Het filesharing-project van The Honest Thief was niets meer dan een publiciteitsstunt. Ons doel was om aandacht te krijgen voor ons boek: The Honest Thief.”

De verantwoordelijke redacteur van WebWereld zal vandaag overladen met pek en veren door Haarlem worden gedragen.