Hackers steunen gevangen virusmaker

“Natuurlijk zijn virussen illegaal, maar twee jaar cel is belachelijk”, meent `Merlion’, een vriend van de uit Wales afkomstige virusmaker Simon Vallor. Vallor – Gobo voor intimi – werd in januari veroordeeld vanwege het verspreiden van drie virussen.

De FBI en Scotland Yark achterhaalden Vallor, nadat hij op een chatkanaal – waarschijnlijk #teamvirus – had verteld over het Gokar-virus dat hij in december 2001 verspreidde. Volgens de openbaar aanklager infecteerde Gokar 27.000 computers in 42 verschillende landen. Voor de rechter was dit reden om Vallor tot twee jaar gevangenisstraf te veroordelen. Vallor zit inmiddels vast.

Zijn vrienden laten het er niet bij zitten en zijn op internet een actie begonnen. Op het adres FreeGobo.com moet binnen enkele dagen een site ter ondersteuning van de gevangen virusschrijver verschijnen. Mensen die Vallor een warm hart toedragen, kunnen al enige tijd T-shirt, koffiemokken en andere parafernalia met de tekst `Free Gobo’ kopen.

Free Kevin

De vergelijking met de actie ‘Free Kevin‘ die voor de fameuze hacker Kevin Mitnick werd gevoerd, dringt zich op. Hackers protesteerden jarenlang tegen de harde straf die Mitnick opgelegd kreeg. Mitnick zat vierenhalf jaar gevangen – waarvan acht maanden in eenzame opsluiting – en mocht na het uitzitten van zijn straf nog geruime tijd niet het internet op.

Mitnick en zijn aanhangers meenden dat de Amerikaanse hacker het slachtoffer was geworden van de `hetze’ die journalist John Markoff van The New York Times tegen hem voerde. “Ik geloof oprecht dat Justitie me niet als computerterrorist zou hebben afgeschilderd en behandeld als Markoff niet zulke onjuiste en lasterlijke stukken over mij zou hebben geschreven”, schreef Mitnick afgelopen week nog op Slashdot.

Hoewel de omstandigheden waaronder Vallor zijn gevangenisstraf moet uitzitten een stuk beter zijn dan die voor Mitnick – terwijl de laatste maandenlang in eenzame opsluiting zat, verblijft Vallor in een gevangenis met een licht regime – is ook de uit Wales afkomstige virusschrijver veel te hard gestraft, menen zijn vrienden.

Heksenjacht

“Simon is het slachtoffer geworden van een heksenjacht”, stelt de hacker Merlion uit Californië. Met name het Britse anti-virusbedrijf Sophos dat voorafgaande aan Vallors veroordeling met enige regelmaat persberichten over de virusschrijver (met volledige naam en foto) publiceerde, moet het ontgelden.

“Vanaf dag één had Sophos het op Gobo voorzien, terwijl ze andere virusschrijvers links lieten liggen”, aldus Merlion. “Ze zijn tot het uiterste gegaan om ervoor te zorgen dat hij werd vervolgd. En dat terwijl de virussen van Gobo – in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen – niet destructief of schadelijk waren.”

“Vergelijk dat nu eens met de Slammer-worm die recent voor veel ellende zorgde. Zie je Sophos daar al zijn tijd en geld investeren om de maker te achterhalen? Ik dacht het niet. Twee jaar cel is belachelijk – zeker in vergelijking met de straffen voor andere virusschrijvers en hackers in de rest van de wereld.”

De reacties op de FreeGobo-actie zijn overwegend positief, aldus Merlion. “Natuurlijk heb je mensen die vinden dat hij heeft gekregen wat hij `verdiende’, maar over het algemeen zijn de reacties fantastisch. We hebben talloze mailtjes gehad van mensen die hun steun aanboden. Het is kenmerkend voor de solidariteit binnen de gemeenschap. Sommige hackers hebben de tekst `freegobo’ aan hun nickname toegevoegd.”

“Niemand van ons verheerlijkt wat Gobo heeft gedaan. We steunen een vriend die een ongewoon harde straf heeft gekregen.”