Webcamsites bevechten elkaar in rechtszaal

Op 7 februari dient in Arnhem daarom een kort geding dat Camarades heeft aangespannen tegen MyOwnCam.org. Camarades eist een schadevergoeding van 31.000 euro.

“MyOwnCam.org heeft een stuk code – de ‘javascript video player’ – uit de Camarades-website geknipt en een beetje verbouwd”, stelt Jacques Mattheij, algemeen directeur van Camarades. “Dat gebruiken ze nu als player voor hun webcamsoftware.”

Mart Hauser van MyOwnCam.org wijst de beschuldigingen over diefstal van de hand. “Het is allemaal onzin wat Mattheij beweert. Er zit niets van Camarades in. We hebben het afgekeken van de bekende webcamsoftware Webcam32.”

Volgens Mattheij maakt MyOwnCam.org daardoor wel degelijk inbreuk op het auteursrecht van Camarades. “De code die voor Webcam32 is gebruikt, hebben wij in 1999 in onderlicentie aan Surveyor (de maker van Webcam32, MR) verstrekt.”

“In de software die MyOwnCam.org tot midden vorig jaar verspreidde, zat een heel andere ‘player’. Opeens kwamen ze met een andere speler die – voor de techneuten – als twee druppels water lijkt op die van Camarades. Er zitten zelfs nog fragmenten van Camarades in die binnen MyOwnCam.org helemaal geen functie hebben.”

Gepikeerd

Ook een e-mailactie van Hauser is Camarades in het verkeerde keelgat geschoten. Hauser zou in het verleden diverse gebruikers van Camarades hebben gemaild met het voorstel om over te stappen naar de toenmalige webcamsite van Hauser.

Mattheij: “Hauser viel onze gebruikers op grote schaal lastig om zijn site te promoten. Dat heeft ons een hoop ellende bezorgd. Gebruikers raakten gepikeerd en zegden hun abonnement op.”

Hauser is niet onder de indruk van de verwijten van Mattheij. “Het bewijs bestaat uit één e-mailtje. De site waarvoor ik reclame maakte is al halverwege 2001 opgedoekt.” Via MyOwnCam.org roept hij gebruikers nu op om per e-mail te getuigen dat ze niet na een e-mailtje van Hauser zijn overgestapt van Camarades naar MyOwnCam.org.

Update, 7 februari, 15:55 uur: Mart Hauser ontkent vrijdag dat zijn bedrijf de bewuste code heeft ‘afgekeken’ van Webcam32. “De oorsprong van de player is geboren uit het idee van webcam32 en daarop heeft myowncam haar eigen player ontwikkeld”, zo heet het nu.