Grootste hostingprovider Nederland plat

Volgens een medewerker van Vuurwerk, de grootste hostingprovider van Nederland, zijn onderhoudswerkzaamheden die zondagavond om 11 uur begonnen, flink uitgelopen. Dit weekend zou er een migratie van het netwerk van Haarlem naar Amsterdam plaatsvinden. De bedoeling was dat de werkzaamheden om 9 uur maandagochtend klaar zouden zijn, maar daar is de provider niet in geslaagd.

Het gevolg is dat een groot aantal sites die op de servers van Vuurwerk staan, onbereikbaar is. Onder meer de drukbezochte sites van TMF en Radio 538 liggen plat. Ook de site van de hostingprovider zelf ligt eruit. Vuurwerk kan niet zeggen wanneer de problemen zijn opgelost. “Maar het gaat zeker nog wel een aantal uren duren.”

Volgens Anoeska van Leeuwen, woordvoerder van Vuurwerk, waren de problemen rond het middaguur verholpen. “Al zijn er nog wel klanten die problemen hebben.” Vuurwerk is blijkbaar zelf één van de klanten, want de site was om 13.00 uur nog niet bereikbaar. Ook de sites van TMF en Radio 538 waren rond die tijd nog onbereikbaar.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn bij Vuurwerk. Met enige regelmaat beklagen abonnees van Vuurwerk zich bij de redactie van WebWereld over de slechte dienstverlening van het bedrijf. Vuurwerk stond traditioneel bekend als een betrouwbare hostingprovider.

De hostingprovider heeft de laatste maanden vaak te kampen met technische problemen. De webmaster van TMF bevestigt dat: “Iedere dag ligt de site van TMF er op z’n minst een uur uit.”

Hij wijt de problemen bij Vuurwerk aan de ‘ondercapaciteit van de servers’. Vuurwerk zou het vele verkeer naar de sites die het host niet aankunnen. Goede voorlichting over de ontstane problemen blijft vervolgens uit, volgens TMF.

Kaartenhuis

Volgens een bron die jarenlang bij Vuurwerk was betrokken maar inmiddels weg is, zou Vuurwerk ‘als een kaartenhuis in elkaar storten’. Een groot aantal ervaren werknemers zou inmiddels zijn vertrokken.

Dat Vuurwerk moeite heeft met de snelle groei blijkt ook uit een intern mailtje dat de toenmalige directeur van Vuurwerk, Jos Herni, in november vorig jaar naar zijn werknemers stuurde.

“Een (snelle) groei [kent] zijn ongemakken. Een team raakt pas goed ingespeeld als de spelers aan elkaar gewend zijn geraakt, ervaring met elkaar hebben opgedaan en dat is niet altijd even goed mogelijk geweest”, zo schrijft Herni. Ook de ‘strubbelingen en omstandigheden’ binnen de Versatel Internet Groep, waar Vuurwerk deel van uitmaakt, zouden debet zijn aan de problemen bij de hostingprovider.

Update 13.30 uur: Om 13.30 uur was de site van Vuurwerk weer bereikbaar. Andere sites van Vuurwerk waren op dat moment echter nog steeds slecht of niet toegankelijk.