GroenLinks wil naar Europees Hof over bewaarplicht

Dat stelt Kathalijne Buitenweg, lid van het Europees Parlement namens GroenLinks. Volgens haar zou het Hof een einde moeten maken aan de competentiestrijd tussen het Europees Parlement en de EU-ministers van Justitie. Zowel het Europarlement als de Europese raad van Justitie-ministers willen graag het voortouw nemen bij de besluitvorming over een Europese bewaarplicht.

De Europese ministers van Justitie vinden dat zij over de bewaarplicht moeten beslissen, omdat de wetgeving is gericht om het aanpakken van terrorisme en criminaliteit. Volgens Buitenweg heeft een bewaarplicht echter grote gevolgen voor de Europese interne markt – en daarmee zou het een onderwerp zijn waarbij het Europarlement medebeslissingsrecht heeft.

De GroenLinks-parlementariër wijst op de grote gevolgen die een bewaarplicht voor providers kan hebben. Als de telecom- en internetaanbieders worden gedwongen om zogeheten verkeersgegevens (bijvoorbeeld over bezochte webpagina’s en verstuurde e-mails) over hun klanten op te slaan, moeten zij enorme investeringen doen.

Providers waarschuwen dat de bewaarplicht veel bedrijven de kop zal kosten. Een doorsnee breedbandprovider met honderdduizend klanten vervoert snel 5,5 terabyte (oftewel 8.500 cd’s) per dag, zo rekenden Nederlandse internetaanbieders vorig jaar al eens voor.

Privacy

Ook de gevolgen voor de privacy baren Buitenweg zorgen. Door de bewaarplicht wordt straks niet alleen informatie verzameld over verdachten van een misdrijf, maar over alle Europese burgers.

“Als de EU-ministers proberen om deze wetgeving door te drukken zonder rekening te houden met de legitieme zorgen van het Europees Parlement, dan moeten we naar het Europese Hof van Justitie stappen”, meent Buitenweg dan ook.

De GroenLinks-Europarlementariër wijst erop dat het parlement in deze kwestie kan rekenen op de steun van de Europese Commissie. Die vindt ook dat de beslissing over de bewaarplicht niet alleen kan worden overgelaten aan de Europese ministers van Justitie. De Commissie wil graag met een eigen voorstel over de bewaarplicht komen.