Boliviaanse site kopieert ontwerp Speurders.nl

De lay-out, de kleur en zelfs de iconen van 123Ofertas.com zijn overgenomen van Speurders.nl. Alleen de naam, de taal (Spaans) en het logo zijn anders. Het aantal advertenties op 123Ofertas.com is ook aanmerkelijk lager dan op Speurders.nl. Op het moment van schrijven stonden er 629 aanbiedingen op de site.

Het domein 123Ofertas.com staat geregistreerd op naam van J.W.G. Mertz van het bedrijf Ingenia. Ingenia heeft een adres in Santa Cruz in het Zuid-Amerikaanse Bolivia. De ‘maker’ van de site heeft naast 123Ofertas.com ook het domein 123Ofertas.net geregistreerd. Dit laatste adres verwijst door naar het .com-adres.

Speurders.nl heeft niets met 123Ofertas.com te maken. Maarten Roelofs van Speurders.nl toont zich in een eerste reactie ‘gevleid’ door het plagiaat van 123Ofertas.com. “Wat een eer. Dit is geniaal.”

Of Speurders.nl juridische stappen zal ondernemen tegen de Boliviaanse site kan Roelofs nog niet zeggen. “Het is moeilijk om zaken als vormgeving en kleur vast te leggen. We zijn zelf ook ooit begonnen met een site die wel iets weg had van een bestaande site.”

“We proberen altijd eerst contact op te nemen met degene die hiervoor verantwoordelijk is. Misschien is dat gewoon een eenvoudige homesitebouwer”, zegt Roelofs. “Als er een grote uitgeverij achter blijkt te zitten die zich ook op de Nederlandse markt wil begeven, zal dat wellicht wel tot problemen leiden.”

Sexspeurders.nl

Het is niet voor het eerst dat andere sites proberen mee te liften op het succes van Speurders.nl. Roelof wijst op de site Opbieden.nl, waarvan het ontwerp eveneens sterk lijkt op dat van Speurders.nl.

Ook de term ‘speurders’ is in trek bij andere sites. In oktober kwam De Telegraaf bijvoorbeeld in actie tegen de site Webauto.nl die het woord ‘speurders’ in de metatags had gebruikt.

Enkele weken geleden meldde Speurders.nl zich bij de eigenaar van het domein Sexspeurders.nl met het verzoek om het gebruik van dat domein te staken. “Speurders is een geregistreerd handelsmerk”, licht Roelofs toe.

In 2002 lag De Telegraaf al eens overhoop met de vorige eigenaar van het domein Sexspeurders.nl, Frank van Diejen. Van Diejen liet het domein doorlinken naar een datingsite.

Nu staat het domein geregistreerd op naam van V.I. Productions uit Delfzijl. De nieuwe eigenaars ontdekten pas dat De Telegraaf had gedreigd met een rechtszaak tegen Van Diejen, toen ze het domein zelf al hadden geregistreerd.

“Wij hebben het domein geregistreerd omdat het vrij was”, zo lieten de nieuwe eigenaars Webwereld vorig jaar weten. “We hebben het dus niet overgenomen van de heer Van Diejen. Sterker nog: wij hadden nog nooit van de heer Van Diejen gehoord.”