Gretta-column nog op tal van plaatsen te vinden

Tientallen weblogs, waaronder Retecool, Geenstijl.nl, Majadebij en Oersoep, hebben een mirror (kopie) van de column geplaatst. Op Mijncomputertje.net staat een overzicht van mirrors van de column.

In de column steekt Koelman de draak met het voornemen van Gretta Duisenberg om deel uit te maken van een menselijk schild ter bescherming van de Palestijnse leider Arafat.

De voorzieningenrechter van Breda bepaalde vrijdag dat Luuk Koelman deze column, ‘Menselijk schild in Ramallah’, van zijn site moet verwijderen. De tekst zou onrechtmatig zijn jegens Gretta Duisenberg. In de column wordt Duisenberg afgeschilderd als een groupie van Yasser Arafat, die intiem contact zoekt met de Palestijnse leider.

Volgens de rechter is ‘de vrijheid van meningsuiting ook in een column gebonden aan grenzen’. “Bepaalde aspecten mogen wel worden uitvergroot in een column, maar moeten wel steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal.” Daar zou in de column geen sprake van zijn, omdat Koelman de sympathie van Duisenberg voor Arafat en de Palestijnse zaak in een `erotische context’ plaatste.

Averechts

Het verbieden van teksten op internet, werkt vaak averechts, zo is in het verleden gebleken. Het eerste voorbeeld daarvan in Nederland betrof de strijd van Scientology tegen de verspreiding van het zogeheten Fishman Affidavit, een be√ędigde schriftelijke verklaring van het voormalige Scientology-lid Steven Fishman die een boekje opendeed over de dubieuze praktijken van de sekte.

Nadat Scientology in september 1995 beslag had laten leggen op de servers van internetaanbieder XS4ALL, besloten tientallen internetgebruikers een mirror van het Fishman Affidavit online te zetten.

Vorig jaar gebeurde er iets vergelijkbaars, nadat de Amsterdamse rechter internetaanbieder XS4ALL opdroeg om enkele artikelen uit het Duitse extreemlinkse tijdschrift Radikal van zijn servers te verwijderen.