Geenstijl in de clinch met discriminatiemeldpunt

De steen des aanstoots is het bericht ‘En dat wilden we even kwijt‘ over ‘kut-Marokkaantjes’. “[D]e ramadan is vandaag begonnen. Dus overdag zien die gasten sowieso scheel van de honger en ’s avonds hebben ze ook geen tijd, want dan moet er worden gegeten. Om daarna natuurlijk weer scooters te stelen, laptops te verhandelen en weerloze vrouwtjes te beroven.”

Volgens het MDI is deze tekst ‘discriminerend’. “In deze tekst wordt een complete bevolkingsgroep gestigmatiseerd”, aldus Ronald Eissens van het MDI. Het MDI heeft daarom vorige week een mailtje gestuurd naar Geenstijl.nl met het verzoek om de zin over criminele activiteiten te verwijderen.

Geenstijl.nl is niet van plan om het bericht weg te halen, zo schreef het weblog vrijdag. “De door ons satirisch – om maar eens een actuele term te gebruiken – beschreven criminele activiteiten werden namelijk specifiek toegeschreven aan de zogenaamde kut-Marokkaantjes. En die hebben deze naam nu eenmaal niet voor niets gekregen…”

“We zullen hier nog even over doorpraten met Geenstijl.nl”, aldus Eissens die de affaire als ‘een storm in een glas water’ betitelt. “We zullen zeker niet meteen richting de politie rennen om aangifte te doen.”

Het is niet voor het eerst dat het MDI contact zoekt met Geenstijl.nl. “We krijgen wel eens meer meldingen over Geenstijl.nl. Vaak zijn ze dan heel redelijk, met het weghalen van bepaalde reacties bijvoorbeeld. Waarom ze nu opeens in de loopgraven gaan zitten, begrijp ik dan ook niet helemaal”, aldus Eissens.