Virusbestrijder vindt ‘eerste PHP-virus’

Het PHP.NewWorld virus zou volgens virusbestrijder Central Command het eerste virus zijn dat gebruik maakt van de programmeertaal PHP. PHP wordt voornamelijk gebruikt voor het personaliseren van websites en voor het gebruik van databases op een site.

Volgens André Post, onderzoeker bij het Symantec AntiVirus Research Center (SARC), is het PHP.NewWorld virus echter niet het eerste PHP-virus, zoals Central Command beweert. Op 9 november vorig jaar dook het eerste virus dat gebruik maakt van PHP al op: het PHP.Pirus virus.

PHP-virussen zijn overigens tamelijk ongevaarlijk. “Het is voorlopig niet een type virus waarover we ons zorgen moeten maken”, aldus Post. “Het virus beperkt zich tot het systeem waarop het draait. Het kan zichzelf niet verspreiden. Alleen als iemand het virus moedwillig op een systeem plaatst, kan het een systeem infecteren.”

Ook Steven Sundermeier van Central Command denkt niet dat het virus veel kwaad kan, zo laat hij tegenover The Register weten. “Hoewel PHP.NewWorld geen groot gevaar is, betekent dit virus wel een nieuwe stap op weg naar een nieuwe generatie virussen.” Sundermeier verwacht dan ook dat het nieuwe PHP-virus navolging zal krijgen.

Post verwacht de tweede infectie van een systeem met het PHP.NewWorld virus pas over een paar dagen. “Tegen die tijd zullen alle anti-virusbedrijven hun software al aangepast hebben.”