Columnist Koelman vecht Gretta-vonnis aan

Of Koelman in hoger beroep gaat of een bodemprocedure aanspant, is nog niet duidelijk. “Daar hoop ik in samenspraak met mijn advocaat binnen een week of twee een beslissing over te nemen”, aldus Koelman.

Vrijdag bepaalde de voorzieningenrechter in Breda dat Koelman de column ‘Menselijk schild in Ramallah’ van zijn site moet verwijderen. Gretta Duisenberg had dat in kort geding geĆ«ist, omdat zij vindt dat zij in de column ‘op een denigrerende en seksistische wijze wordt geportretteerd als groupie van Yasser Arafat die met hem intiem contact zoekt’.

“Het belangrijkste is dat deze jurisprudentie van tafel gaat”, meent Koelman. De columnist put hoop uit eerdere vrijspraken voor andere columnisten, zoals voor Theo van Gogh en Theodor Holman. “Ik beschrijf alleen een gefingeerde situatie. Dat is iets heel anders dan Theo van Gogh die schrijft dat islamieten geitenneukers zijn. Zoiets zou ik nooit doen”, aldus Koelman.

Copyright

Aanvankelijk zag de columnist op tegen de hoge kosten die mogelijk aan een beroepsprocedure zijn verbonden. Die lijken echter mee te vallen. “Bovendien heb ik wat aanbiedingen gekregen van mensen die zeggen dat ze willen meebetalen”, aldus Koelman.

Maandagmiddag heeft Koelman de column van zijn site gehaald. De rechter had hem opgedragen dat binnen drie dagen na de uitspraak van vrijdag te doen. Elders op internet is de column echter nog altijd te vinden. Talloze weblogs hebben een kopie van het stuk online gezet.

Koelman is blij met alle mirrors. “Dat doet me wel goed. Officieel zou ik ze misschien moeten aanpakken wegens een zware schending van het copyright, maar daar heb ik geen geld meer voor”, grapt Koelman.