Geen wetgeving voor .nl-domeinen

In plaats daarvan komen er afspraken tussen de overheid en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van .nl-domeinen. Donderdagmiddag ondertekenen Brinkhorst en Kees Prins van de SIDN daartoe op het ministerie van Economische Zaken een intentieverklaring.

In deze verklaring leggen de SIDN en de overheid vast dat ze samen zullen werken om ervoor te zorgen dat het .nl-domein altijd in Nederlandse handen zal blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat een buitenlandse partij de SIDNniet kan opkopen.

Ook moet het .nl-domein onder alle omstandigheden bereikbaar blijven op internet. “De zonefile (met alle informatie over de Nederlandse domeinnamen) moet bijvoorbeeld altijd beschikbaar blijven. Ook als de SIDN failliet gaat of als er een vliegtuig op het gebouw neerstort”, zo stelt SIDN-woordvoerder Ben Geerlings.

De overheid en de SIDN gaan de komende maanden verder praten over hoe ze deze doelstellingen vorm gaan geven.

“Het gebruik van internet heeft de laatste jaren zo’n vlucht genomen dat iedere instabiliteit, bijvoorbeeld als gevolg van het niet-bereikbaar zijn van domeinnamen, grote economische en maatschappelijke gevolgen kan hebben”, motiveert Economische Zaken de plannen.

De overheid stuurt al langer aan op een grotere invloed op de uitgifte van .nl-domeinen. In april vorig jaar kondigde Brinkhorst tijdens een congres van de SIDN al aan dat hij daartoe de Telecomwet wilde aanpassen. “De continu├»teit van de .nl-domeinnamen moet met meer waarborgen worden omkleed”, verklaarde de minister destijds.

De SIDN was niet enthousiast over de voorstellen van Brinkhorst. De minister heeft zich nu laten overtuigen dat nieuwe wetgeving niet nodig is. Brinkhorst geeft er de voorkeur aan om zekerheden te verwerven door zelfregulering in plaats van nieuwe wetgeving.