Bouwtekeningen Fries afluisterstation online

Uit de bouwtekeningen blijkt dat de Nationale Sigint Organisatie (NSO) vijftien afluisterschotels wil bouwen op het terrein van KPN-dochter Xantic: twee grotere en dertien kleinere schotels. Defensie neemt daartoe een deel van het terrein van Xantic over. NSO gebruikt de schotels om telefoon- en dataverkeer af te tappen.

“Met de aankoop van een deel van het Xantic-terrein ontstaat de opmerkelijke situatie dat telecommunicatie die via de schotels van Xantic wordt verzonden en ontvangen, enkele meters verderop door de NSO wordt afgeluisterd”, stelt Bits of Freedom vast. “Xantic en de NSO kruipen dus heel dicht tegen elkaar aan, zonder dat daartoe voor Xantic overigens een wettelijke verplichting geldt.”

Op de bouwtekeningen staat ook vermeld welke satellieten de nieuwe schotels gaan afluisteren. Zeven schotels gaan naar Intelsat-satellieten luisteren en acht naar Inmarsat. Bovendien vermelden de tekeningen technische details over de positie en het type van de schotels.

Aanvankelijk wilde de NSO de nieuwe schotels in het Groningse Zoutkamp plaatsen. Daar staan nu al twee schotels. Omwonenden maakten daar echter met succes bezwaar. Via de Raad van State werd de uitbreiding ongedaan gemaakt.

Ook in Burum maken bewoners, verenigd in de actiegroep Klein Duimpje, bezwaar tegen de plaatsing van de afluisterschotels. Zij zijn bezorgd dat de schotels een doelwit zullen worden van terroristen.