CDA: 2 jaar cel voor seks-chatten met kinderen

Dat zei het CDA-kamerlid Theo Rietkerk vrijdag in het tv-programma Netwerk. Rietkerk wil dergelijke uitspraken strafbaar stellen. “Bij uitspraken die dicht bij uitlokking liggen zou je daarbij moeten denken aan straffen van één, twee jaar.”

Rietkerk doet een appèl op de providers. “Zij kunnen er via een gedragscode wat aan doen”, denkt Rietkerk. “Een ondernemer heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Waaruit die gedragscode moet bestaan en hoe de internetaanbieders hun klanten in de gaten moeten houden, liet de christen-democraat onvermeld.

Als de providers geen stappen ondernemen, wil Rietkerk de gedragscode `dwingend opleggen’. “Het gaat om de kinderen die kwetsbaar zijn.”

Aanleiding voor Rietkerks pleidooi voor het aanpakken van seks-chatters is de verdwijning van de Engelse meisjes Holly Wells and Jessica Chapman. Verscheidene Engelse kranten speculeerden de afgelopen weken dat de twee tienjarige meisjes zouden zijn ingegaan op een uitnodiging van een via internet opererende pedoseksueel.

Dit weekend werd bekend dat de twee kinderen waarschijnlijk door hun 28-jarige conciërge en zijn 25-jarige vriendin zijn ontvoerd en vermoord. Eerder had politieonderzoek al uitgewezen dat de twee in de twintig minuten voor hun verdwijning niet hadden gechat.