Freeler gaat voorlopig toch alleen verder

Dat zegt Ronald Schepers, woordvoerder van Freeler. “Vanaf eind vorig jaar hebben we ons georiënteerd, maar vooralsnog zonder succes.” Freeler gaat daarom voorlopig alleen verder. “Al blijven we natuurlijk openstaan voor andere partijen.”

Ondertussen blijft Freeler op zoek naar nieuwe manieren om meer inkomsten te genereren. De provider wil onder meer een financiële portal opzetten. Ook in de organisatie van Freeler zal het een en ander gaan veranderen. “We streven ernaar om kostenefficiënter te gaan werken.” Volgens Schepers zullen er echter geen gedwongen ontslagen vallen.

In oktober vorig jaar vonden er gesprekken plaats tussen Freeler en World Online. En in december was er de verwachting dat het Franse Wanadoo Freeler zou overnemen. Met name de interesse van Wanadoo leek serieus. Schepers wil niets zeggen over de onderhandelingen met Wanadoo. “We hebben met bijna alle partijen gesproken in Nederland, dus ook met Wanadoo.”

Het oorspronkelijke idee van ING om Freeler naar de beurs te brengen, werd vorig jaar al in de ijskast gezet. Door het verslechterde klimaat voor internetaandelen is een beursgang niet langer aantrekkelijk.

Freeler is nooit helemaal geworden wat ING ervan had verwacht. De ING Groep heeft ‘enkele tientallen miljoenen’ in de gratis internetaanbieder geïnvesteerd. De provider maakt echter nog altijd verlies. “Met name de inkomsten uit e-commerce zijn onder niveau”, zo geeft Schepers toe.

Hoewel Freeler eind januari zijn 500.000ste abonnee inschreef, heeft de provider het afgelopen halfjaar marktaandeel moeten inleveren. Volgens onderzoek van de Nationale Telecom Monitor liep het marktaandeel van Freeler terug van 8,2 procent in juni 2000 naar 6,4 procent in december 2000.

Nu een samenwerking met een andere partij voorlopig niet in het verschiet ligt, gaat Freeler daarom weer meer aan promotie doen. “De promotie was op een lager pitje gezet toen we bezig waren met de oriëntatie op andere partijen. Maar we blijven streven naar een plaats bij de drie grootste internetaanbieders van Nederland.”