Fok en Tweakers weer slachtoffer aanval

De aanval begon woensdagavond. Zowel bij Tweakers.net als bij Fok verschenen na acht uur ’s avonds geen nieuwe berichten meer op de voorpagina. Rond kwart over tien donderdagochtend waren de sites weer bereikbaar.

Bij een zogeheten denial of service (DoS) aanval probeert een aanvaller een server te overvoeren met valse verzoeken om informatie. Door al deze nep-aanvragen komen bonafide bezoekers van een site – in dit geval Tweakers.net en Fok – er niet door.

“Het is weer hetzelfde verhaal als de vorige keer”, verzucht een woordvoerder van TrueServer, de hostingprovider van Tweakers.net en Fok. “Het liefst zouden we er geen aandacht aan besteden, omdat een aanvaller dat wellicht als een kroon op zijn werk beschouwt.”

De reden voor de DoS-aanval is onbekend. Een lezer van WebWereld suggereert dat het zou kunnen gaan om een aanval van sympathisanten van de Lijst Pim Fortuyn. Die zouden verbolgen zijn vanwege een ‘hack-actie’ van twee weken geleden, waarbij de naam van Fok werd genoemd. Fok heeft afstand genomen van die ‘hack’.

De zegsman van TrueServer kan niet zeggen of de vermoedens van de WebWereld-lezer kloppen. “We hebben nog geen enkele aanwijzing voor het motief van de actie.”