Nederlanders krijgen paspoort met chip

Voor het bezoeken van de Verenigde Staten is een dergelijk paspoort vanaf oktober volgend jaar verplicht, zo meldt NRC Handelsblad. Bezoekers van de VS moeten een reisdocument kunnen overleggen met daarop de kenmerken van een gelaatsscan, een vingerafdruk of een irisscan.

De Nederlandse overheid is al sinds 1998 bezig met de wetgeving die een paspoort met biometrische gegevens mogelijk maakt. Eind vorig jaar werd een onderzoek naar de mogelijkheid van een irisscan-beveiliging in paspoorten afgerond. Onder druk van de nieuwe Amerikaanse wetgeving maakt minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) nu haast met de invoering van een dergelijk paspoort.

Als Nederland volgend jaar nog geen nieuw paspoort heeft, kunnen bezoekers aan de Verenigde Staten gedwongen worden om een ‘biometrisch visum’ te kopen bij het Amerikaanse consulaat. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren is de vraag. De Amerikaanse wet biedt de mogelijkheid om landen die hun nieuwe biometrische paspoort bijna af hebben, uitstel te verlenen.