Flash mobs: nieuwe internetrage op straat

Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor de gasten en medewerkers van het Hyatt-hotel aan de 42e straat in New York. Op 2 juli om zeven minuten over zeven namen opeens honderden de mensen de lift of de roltrap naar de eerste verdieping.

De bezoekers gingen langs de balustrade staan, zodat ze uitzicht hadden op de hotellobby. Vijf minuten later begonnen ze te klappen. Na vijftien seconden hield het applaus weer op en vertrokken de tweehonderd ‘gasten’ weer even snel als ze waren gekomen.

‘Flash mobs’ worden de menigtes genoemd. De deelnemers spreken van tevoren via internet af om op een bepaald tijdstip bij elkaar te komen en iets te doen. Bij een bijeenkomst in het New Yorkse Central Park maakten de aanwezigen bijvoorbeeld vogelgeluiden, terwijl de bezoekers van een flash mob in het warenhuis Macy’s massaal bij de verkoper informeerden naar een ‘liefdestapijt’.

Amsterdam

In de Verenigde Staten is flash mobbing inmiddels aardig populair. Behalve in New York zijn er ook al bijeenkomsten geweest in San Francisco (waar de deelnemers met de handen in de lucht rondjes draaiden) en Minneapolis. Het weblog Cheesebikini? besteedt regelmatig aandacht aan nieuwe bijeenkomsten.

Inmiddels lijkt de rage over te waaien naar Europa. In Rome was onlangs de eerste Europese flash mob. Honderden Italianen bezochten een boekwinkel, informeerden naar een niet-bestaand boek, applaudisseerden en vertrokken.

In Wenen heeft de eerste flitsmenigte zich ook al gevormd en op 7 augustus is Londen aan de beurt. Maar eerst is Amsterdam aan zet: vrijdag 1 augustus, 14.00 uur op de Dam. Eén minuut kikkeren en dan weglopen.