Finse vrouw claimt internetrelatie met kaper

De vrouw plaatste de Engelstalige advertentie voor Mohammed Atta in het grootste Finse dagblad Helsingin Sanomat.

Mohammed Atta, een 31-jarige Egyptenaar, wordt beschouwd als het brein achter de terreuraanslagen op 11 september in de Verenigde Staten. Hij was de piloot van het eerste vliegtuig dat zich in het World Trade Center boorde.

Hoe de vrouw heet die de advertentie heeft geplaatst, is niet bekendgemaakt. Wel bekend is dat het om een 58-jarige Australische moslim gaat, die sinds 1971 in Finland woont.

Zij zou Atta hebben ontmoet in een chatroom. Zij deelden de interesse voor klassieke architectuur en zouden ruim een jaar contact hebben gehad via internet. Atta deed zich voor als een Egyptische architect.

Helsingin Sanomat besloot de overlijdensadvertentie te plaatsen, nadat was vastgesteld dat er geen verband bestond met het terrorisme. “Daarom hadden we geen reden om de advertentie niet te plaatsen”, aldus Janne Virkkunen, hoofdredacteur van Helsingin Sanomat.

De Finse politie heeft de zaak wel bekeken, maar zegt geen reden te zien voor verder onderzoek.

In zijn testament schreef Atta dat hij niet wilde dat er vrouwen aanwezig zouden zijn bij zijn begrafenis. Ook na de begrafenis zouden vrouwen zijn graf niet mogen bezoeken.