Gates: ‘Tablet PC binnen vijf jaar populairste pc’

Gates deed zijn voorspelling tijdens de openingstoespraak van de computerbeurs Comdex die zondag in Las Vegas van start ging. De Microsoft-topman gaf toe dat 2001 ‘een van de moeilijkste jaren voor de wereld als geheel en voor de industrie’ is geweest, maar hij heeft goede hoop voor de toekomst.

Volgens Gates zullen de komende tien jaar de geschiedenisboeken ingaan als een ‘digitaal decennium’. “In dit tijdperk zal computertechnologie alle onderdelen van onze levens veranderen en de belofte van echt veilig en echt persoonlijk computer inlossen.”

In dit ‘digitale decennium’ zal de Tablet PC een belangrijke rol spelen. Gates liet enkele prototypes van het apparaat zien. Een Tablet PC heeft de grootte van een blocnote en is tussen de 3,5 en 5 centimeter dik.

Laptop en desktop

Er kunnen een muis en toetsenbord op worden aangesloten, maar een gebruiker kan ook met een speciale pen op het apparaat schrijven. Een prototype van Acer is zelfs een Tablet PC en laptop in één. In de toekomst zal de Tablet PC de laptop en de desktop pc vervangen, denkt Gates.

“De Tablet PC maakt gebruik van de nieuwste pc-technologie en maakt die overal toegankelijk, de reden dat ik reeds een tablet gebruik”, aldus Gates. “Het is een pc zonder grenzen. Ik voorspel dat de Tablet PC binnen vijf jaar de meest verkochte pc van Amerika zal zijn.”

Microsoft heeft voor de Tablet PC een aangepaste versie van het nieuwe besturingssysteem Windows XP gemaakt: Windows XP Tablet PC Edition.

Tweede helft 2002

De Tablet PC zal op z’n vroegst in de tweede helft van volgend jaar beschikbaar zijn voor gebruikers. “Ik hoop dan ook dat de toehoorders bij mijn toespraak van volgend jaar aantekeningen zullen maken op hun Tablet PC”, aldus Gates. De Tablet PC zal naar verwachting tussen de 2000 en 2500 dollar kosten.

Het was niet voor het eerst dat Gates hoog opgaf over de geweldige mogelijkheden die de Tablet PC biedt. Bij de openingstoespraak van Comdex 2000 stond de Microsoft-topman ook al uitgebreid stil bij wat hij toen al ‘een van de meest verbazingwekkende projecten waaraan we ooit hebben gewerkt’ noemde. 2001 was inderdaad een moeilijk jaar, ook voor nieuwe ideeën blijkbaar.